Hodekål

Hodekål eller hvitkål er en av våre viktigste grønnsaker og den dyrkes over hele landet.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Viltvoksende hvitkål har vært kjent i det sørøstlige middelhavsområdet i nesten 5000 år og romerne tok med hvitkål til resten av Europa og brukte det faktisk som et legemiddel. Mot slutten av 1600-tallet begynte man å dyrke hvitkål i Norge. Hvitkål kalles også for hodekål, og består av et hode dannet av tettpakkede blader. Det er en hardfør grønnsak som tåler vårt klima godt og den egner seg godt til langtidslagring, noe som skyldes et tynt voksbelegg på bladene. Hvitkål kan veie opp til flere kilo, men vanligst er hoder på 1-2 kilo. Konsistensen er sprø og saftig.

Bruksområde

Hvitkål kan brukes rå, finskåret i salat eller i råkost. Den kan kokes, smørdampes, stekes, wokes, syltes, brukes til surkål, stuing eller supper.

Egenskaper

Hvitkål er kalorifattig og inneholder noe A- og en god del C-vitaminer. Vel 100 gram hvitkål dekker dagsbehovet for C-vitamin.

Kvalitetskrav

Hvitkål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblader. Kålhodet skal være helt og jevnfarget, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Norsk sesong: Januar til desember (helårlig).

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27