Hodesalat

Vanlig hodesalat danner et fast hode med noe løsere blader ytterst.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne salaten heter?
- Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Fargen er jevnt lys grønn, bladene er tynne og runde i kantene. Smaken er mild og nøytral og den egner seg spesielt godt til å pynte med, både på smørbrød og ved servering av varme og kalde retter. Vanlig hodesalat var tidligere nesten enerådende på markedet, men har måttet vike plass for andre og mer sprø varianter.

Generelt om salat

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke så mange år siden hodesalaten var omtrent den eneste salatsorten på markedet.

I dag finnes et stort utvalg salatsorter i butikkene. Fra å være en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 80-tallet, spiser nå hver nordmann nesten 5 kg salat i året. Og det er spesialsalatene som øker mest. De siste 10 årene har disse økt med 5,3 % hvert år fra 2005 til 2014.

Salat er delt inn i to ulike grupper: Lactuca sativa som bl.a. vanlig hodesalat, isbergsalat og flere andre sorter hører inn under. Felles for disse salatene er at de alltid har en mild og fin smak.

Den andre gruppen er Cichorium som bl.a. Radicchio Rosso, Eskaroll og Frisée hører inn under. Felles for salatene i denne gruppen er den mer eller mindre bitre smaken.

Norsk sesong: januar til desember (helårlig).

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27