Hvitløk

Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorden. Den kommer fra Sentral-Asia, men dyrkes over store deler av verden.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Hvitløk spiller en viktig rolle i mange kulturer som krydderplante og til medisinsk bruk. Hvitløken er sammensatt av flere små løker, i et tørt skall som enten er helt hvitt, hvitt med fiolette striper, eller helt rødfiolett. De små løkene er formet som appelsinbåter og kalles fedd eller kløfter. Fruktkjøttet er helt hvitt, det er saftig og har en meget sterk smak og lukt. Hvitløken høstes, i likhet med kepaløk, etter at planten har blomstret og gresset visnet, dersom løken skal tørkes. Hvitløk blir også høstet før gresset visner, og da selges den som fersk hvitløk.

Bruksområde

Hvitløk skrelles og renses før bruk. Den brukes til å smaksette mange forskjellige retter, kjøtt, pasta, pizza, supper og sauser, hvitløksmør, hvitløkmajones, osv. Hvitløk er en av de eldste kjente medisinplantene og brukes mye som helsekost.

Egenskaper

Hvitløk inneholder B- og C-vitaminer og flere mineraler, som jern, fosfor, kalsium og magnesium. De eteriske oljene som hvitløken inneholder, hevdes å ha god medisinsk effekt på en lang rekke områder.

Kvalitetskrav

Hvitløk skal være tørr, hel og ren. Løken skal være saftspent og ikke spire. Ytterskallet skal være helt og henge fast. Det skal ikke forekomme mugg eller råte. Størrelsen på løkene skal være jevn.

Norsk sesong: juli til august.

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27