Isbergsalat

Isbergsalat danner meget faste hoder som nesten ser ut som et lite kålhode.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne salaten heter?
- Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Bladene på isbergsalaten er tykke, saftige og meget sprø. Innerst i hodet er de lyse og nesten fargeløse og ytterst er de helt grønne. Isbergsalat har blitt verdens mest brukte salat, først og fremst på grunn av sin delikate og sprø konsistens. Smaken er mild og nøytal. Det finnes også rød isbergsalat, men den er ikke vanlig på det norske markedet.

Isbergsalat brukes i hovedsak i salater eller som tilbehør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød.

Visne og uttørkede blader kan tyde på feil lagringstempratur eller etylenpåvirkning. Bløte og slimete blader er ofte tegn på kuldeskade. Røde nervetråder på isbergsalat viser at holdbarheten er dårlig, dette er et forstadium til råte...

Generelt om salater

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke så mange år siden hodesalaten var omtrent den eneste salatsorten på markedet.

I dag finnes et stort utvalg salatsorter i butikkene. Fra å være en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 80-tallet, spiser nå hver nordmann nesten 5 kg salat i året. Og det er spesialsalatene som øker mest. De siste 10 årene har disse økt med 5,3 % hvert år fra 2005 til 2014.

Salat er delt inn i to ulike grupper: Lactuca sativa som bl.a. vanlig hodesalat, isbergsalat og flere andre sorter hører inn under. Felles for disse salatene er at de alltid har en mild og fin smak.

Den andre gruppen er Cichorium som bl.a. Radicchio Rosso, Eskaroll og Frisée hører inn under. Felles for salatene i denne gruppen er den mer eller mindre bitre smaken.

Norsk sesong: januar til desember (helårlig).

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27