Løk

Gul løk eller bare løk er den meste vanlige på det norske markedet. Kepaløk, som er den korrekte benevnelsen, kommer opprinnelig fra Asia der den har vært dyrket i mer enn 3000 år.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Fra Asia ble løken brakt til det gamle Egypt. Romerne førte løken til Europa, og spanjolene tok den med til Amerika. I dag dyrkes løk over store deler av verden. De klimatiske forholdene i Norge er velegnet for dyrking av kepaløk, som tåler vinterkulde i hvileperioden. Det finnes en mengde sorter løk, som er forskjellige i farge og fasong og tilpasset forskjellige vekstforhold. Løken er oppbygd av blader som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, de indre bladene er tykkere og saftigere. Kepaløk selges både som fersk bunteløk og som tørket løk.

Bruksområde

Kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Rå er den god på smørbrød, i salater, på hamburgere, finhakket på pølser eller i salsa. Videre kan kepaløk kokes, smørdampes, grilles eller stekes. Lettkokt løk kan serveres som varmt tilbehør eller som grønnsaksrett. Løk kan også syltes, frityrstekes eller wokes. Kepaløk har en sterk lukt og smak, som blir mildere og søtere ved steking. Skal man bruke løken rå, kan man fjerne litt av den sterke smaken ved å legge løken i isvann en stund før bruk.

Egenskaper

Løk inneholder noe A-, B- og C- vitaminer samt mineraler.

Kvalitetskrav

Løk skal være hel, ren og fri for frostskader. Mugg og råte skal heller ikke forekomme. Bunteløk skal ha en blank og smidig ytterside og det grønne gresset skal ikke være vissent. Tørket løk skal være fast og vel tørket, velformet og jevn i størrelsen. Løk skal ikke ha spirer. Røttene skal være fjernet. Ytterskallet skal henge på og ikke ha mørke flekker.

Norsk sesong: juli til mai.

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27