Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:
- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?
Beskrivelse
Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli og har først kommet på markedet de senere årene. Smaken er mild og fin og minner om blomkål.
Bruksområde
Romanesco brukes på samme måte som blomkål. Den egner seg godt til å spises rå, kokt, gratinert eller frityrstekt. Rå romanesco kan deles opp i små buketter og brukes i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks. Kokt romanesco egner seg bra til kjøtt- og fiskeretter. Da romanesco lett kan miste noe av fargen under tilberedning, er det viktig at den forvelles riktig og at bukettene har lik størrelse.
Egenskaper
Romanesco er som blomkål mager kost, med et høyt innhold av vitaminer og mineraler. Den er mettende og fiberrik.
Kvalitetskrav
Romanesco skal være fast, tett og sprø. Fargen skal være lys grønn. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Romanesco må behandles forsiktig. Den får ellers lett mørke flekker.
Norsk sesong: juni til september
Kilde: frukt.no