Sukkererter

Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå både i Norge, Europa og USA.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Sukkererter er lysgrønne, flate belger med små, lite utviklede erter i. Konsistensen er sprø og de er lette å knekke. Hele belgen kan spises, og smaken er god og søt. "Mange tout" som de heter på fransk, betyr "spis alt". Sukkererter er den varianten friske erter som omsettes mest her hos oss.

Bruksområde

Sukkererter brukes mest i salater eller som snacks. Stilken og strengen som ertene henger i, fjernes før bruk. Sukkererter kokes forsiktig i ca. 2 minutter, slik at de fortsatt er sprø, og serveres som delikat tilbehør til middagsretter. Egner seg også godt i wok og stuet sammen med gulrøtter f.eks. servert til spekeskinke.

Matportalen.no anbefaler at importerte runde og vanlige sukkererter gis et oppkok før de spises.

Egenskaper

Erter og andre belgvekster inneholder mye proteiner og er derfor en viktig del av et vegetarisk kosthold hvor belgfrukter erstatter kjøtt som primærkilde for proteiner. Inneholder A, B, C og K-vitaminer og mineralene fosfor, jern, kalium samt kostfiber. Sukkererter spises med belgen og inneholder dermed mer vann og mindre konsentrert energi og vitaminer enn når man spiser friske grønne erter.

Kvalitetskrav

Sukkererter skal være hele og saftspente, og uten mekaniske skader eller mugg. Fargen skal være frisk grønn.

Norsk sesong: juli til august.

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27