Håndvask

Hendene til voksne og barn i barnehagen er borti mye forskjellig i løpet av en dag. Det er viktig med god håndhygiene for å unngå sykdom.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Bakterier og virus kan lett bli overført fra sand og jord, snørr, hoste og bæsjebleier til munn, øyne og mat dersom hendene ikke blir vasket grundig med såpe etter utelek, snørrtørking og bleiebytte.

Det er viktig å innarbeide gode og regelmessige rutiner for håndvask i barnehagen. Bruk alltid varmt vann og såpe ved håndvask. Ha såpedispenser og papirhåndklær ved alle håndvasker. Vis barna hvordan håndvasken skal utføres, og ha en neglebørste lett tilgjengelig. Husk å vaske tomlene, mellom fingrene, håndbaken, oppå hånden og håndleddet. De voksne må her gå foran med et godt eksempel.

Barn og voksne må alltid vaske hendene før de lager mat eller spiser, og alltid etter toalettbesøk og bleieskift. Ute på tur burde alle tørke hendene med våtservietter eller våte vaskekluter før maten tilberedes og spises – ta med våtservietter eller én våt vaskeklut per barn.

Erfaring viser også at det er gunstig å vaske barnas hender når de kommer inn i barnehagen om morgenen, og etter lek ute. Vurder å vaske barnas hender også etter at måltidet er ferdig.

Bakterier og virus fra toalett- og stellerom må holdes adskilt fra kjøkkenet. Dette gjøres ved å sørge for at også kjøkkenet har en egen håndvask med såpe og tørkepapir. Håndvasken på kjøkkenet kan godt kombineres med en utslagsvask (ikke med en vask som brukes til stell og vask av matvarer). Håndvasken bør ikke ha håndbetjent blandebatteri. Håndbetjent blandebatteri krever at det innføres prosedyre med å alltid stenge kranen med papirhåndkle for å unngå at hendene blir skitne igjen når vannet stenges av. Når det er de samme voksne som både steller barna og som etterpå lager mat på kjøkkenet, bør også håndvasken på personaltoalettet ha automatisk blandebatteri.

Se video av hygiene i barnehagen (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Hvis du kan unngå det, bør du ikke lage mat til andre dersom du har magesyke, vondt i halsen eller betente sår på hendene som kan overføres til maten. Dette gjelder både for barn og voksne som lager mat til andre i barnehagen.

Alle barn kan trygt være med på å lage matretter som skal kokes og stekes før servering. Temperaturer over 70-80 °C dreper de aller fleste bakterier som kan ha blitt påført matvarene.

Barna kan spise av maten under tilberedningen, men barna må lære at de bitene de har spist på ikke kan legges tilbake i for eksempel salatblandingen eller gryta. Frukt og grønt som er spist på fjernes, og salat og frukt må skylles godt i kaldt vann før servering.

Hender må vaskes før, under og etter mathåndteringen. Barn og voksne som lager mat, skal ha på seg rene og hensiktsmessige klær. Alle barn bør ha sitt eget forkle merket med navn. Bruk av forkle anbefales både for å ha rent tøy nærmest maten og for å beskytte klærne mot søl.

Barn glemmer seg lett og leter etter «gull» i nesa eller i ørene. Fortell dem diskret at de må vaske hendene på ny. Har man god håndhygiene, så er det ikke noe i veien for å la dem smake på maten med fingeren. Men der er alder avgjørende. 5-åringer husker lettere at man ikke skal dobbeldyppe fingeren eller skjeen. Vask hendene på ny ved smaking med fingre. Om maten skal varmebehandles er dette mindre farlig.

Du kan laste ned miniplakaten fra Mattilsynet "Ikke nok å være en god kokk" her
 

Kilder: Matglede i barnehagen, Geitmyra, Helsedirektoratet, Matportalen, frukt.no

 

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 11:28 - Sist endret 24. aug. 2015 12:41