Kjøkkenhygiene

Barn kan være med på å vaske, skrelle og kutte frukt og grønnsaker. Pass på at det ikke er jordrester og skrell igjen før barna kutter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

For å unngå jord og rester av skrell i ferdig mat, bør skylling og rensing av grønnsaker og poteter gjøres ferdig før kuttingen begynner. Det bør brukes egen matvask eller en egen balje til dette. Salater, frukt og bær må også skylles i kaldt vann før tilberedning eller spising.

Det skal brukes eget skjærebrett og kniver til matvarer som skal spises uten å være kokt eller stekt (rå), dette for å unngå bakteriesmitte mellom rå og kokte matvarer. Unngå å håndtere kylling, fisk og annet kjøtt på samme skjærebrett. Brukes ikke egne skjærebrett, må skjærebrettet vaskes godt i varmt vann og såpe mellom hver matvare. Fjørfekjøtt og kjøttdeig må alltid tilberedes slik at de er gjennomstekte. Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe! Vask den i maskin på minst 60º, eller legg den i klor. Bytt klut ofte. Bruk aldri den samme kluten på benken og golvet! Kjøkkenpapir er et godt alternativ til kluter.

Ved oppvarming til 70-80 °C blir de aller fleste bakterier drept. Fjærfekjøtt og oppmalt kjøtt bør gjennomstekes. Når du steker hele kjøttstykker, som biff, koteletter og lignende, er det nok at overflatene blir godt stekt - det er her bakteriene er. Når du lager mat i mikrobølgeovn, bør du røre rundt og la retten stå i noen minutter, slik at varmen blir jevnt fordel. Skal du holde maten varm en stund før servering, må den være rykende varm - ca 60º. Dersom maten blir lunken, kan bakterieveksten øke og føre til matforgiftning. Er det lenge til maten skal spises er det bedre å kjøle ned maten raskt og varme den opp igjen. Du kan for eksempel sette kjelen i kaldt vann og røre rundt. Dersom du deler maten opp i små porsjoner, går nedkjølingen raskere. Ferdig stekt eller kokt matvare må ikke legges på det samme brettet som den rå matvaren lå på. Skjærebrettet kan være smittet av bakterier fra de ukokte råvarene.

Kjøkken og utstyr må holdes rent for å unngå vekst av mikroorganismer som kan forurense matvarene og overføre smitte til brukeren. Forurensninger kan også innebære en helsefare for de som er allergiske. Når det brukes oppvaskmaskin, må den sikre effektiv vask, fjerning av alle matrester og god hygienisk kvalitet. En vanlig oppvaskmaskin med vanntemperatur på 60-65◦C vil dekke et normalt oppvaskbehov, men det finnes oppvaskmaskiner med høyere temperatur for å effektivt drepe bakterier.

Sjekk at kjøleskapstemperaturen er +4°C eller lavere. Matvarer som må oppbevares kjølig, bør legges i kjøleskapet. Temperaturen i kjøleskapet bør være 4º eller lavere. Lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene.

Loggfør temperaturene, eventuelle avvik og tiltak. Rydd og vask i kjøleskapet jevnlig. La det ikke gå for lang tid mellom tilberedning og servering av mat. Matpakken som barna har med seg hjemmefra bør helst oppbevares i kjøleskapet.

Barnehagen bør sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat. God hygiene og riktig temperatur ved oppbevaring og tilberedning av mat er nødvendig for å sikre at maten er helsemessig trygg. Medbrakt mat bør også oppbevares kjølig. Det er viktig at barna lærer hva som er god hygiene i forbindelse med mat og måltider.

Barnehagen har ansvar for å melde hva slags mattilbud de har til sitt lokale mattilsyn. Gjennom meldeplikten vil barnehagen kunne få nyttig informasjon om hvilke regler som gjelder for å sikre helsemessig trygg mat og at oppbevaring og tilberedning skjer ved tilfredsstillende betingelser.

Selv om man kan lage de lekreste retter, er det andre ting det er viktig å være oppmerksom på i kjøkkenet også. Mattilsynet gir deg seks enkle tips om hygiene og temperatur du bør kjenne til - uansett hvilke ambisjoner du har når du lager mat.

Her er de seks rådene for god kjøkkenhygiene:

  • Vask hendene
  • Bruk rene redskaper og kluter
  • Sørg for tilstrekkelig oppvarming
  • Hold rå og tillaget mat atskilt
  • Sjekk temperaturen i kjøleskapet
  • Sørg for rask nedkjøling

Du kan laste ned miniplakaten fra Mattilsynet "Ikke nok å være en god kokk" her

 

Kilder: Matglede i barnehagen, Geitmyra, Helsedirektoratet, Matportalen, frukt.no

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 11:25 - Sist endret 4. aug. 2015 11:30