Komler

Komle, kompe, raspeball, potetball. Det er navnene denne tradisjonsrike vestlandskosten går under. Den lages av poteter og rug.

Foto: frukt.no

Komler serveres med salt kjøtt og gjerne et glass kald melk eller kefir ved siden av. Poteter regnes ikke lenger som én av fem om dagen, men den inneholder allikevel mange nyttige næringsstoffer. Lager du denne retten er det lurt å ha litt grønnsaker som tilbehør.

Oppskriften tar over 60 minutter å lage. Den gir 20 porsjoner.

Ingredienser

5 kg rå potet
5 dl sammalt rug, fin
10 dl hvetemel
10 ts salt
1 kg lettsaltet sideflesk i store terninger
7 ½ l kjøttbuljong (utblandet)

Fremgangsmåte

Skrell og riv potetene. Klem ut vannet ved hjelp av et klede eller en sil. Kna inn salt og mel. Form store baller med hendene. Lag et hull i hver og stapp inn en fleskebit og klem godt sammen igjen. Legg kompene i kokende buljong (eller kraft). La dem trekke ved kokepunktet i ca. 1 time.

Kilde: frukt.no

Publisert 28. aug. 2015 13:51 - Sist endret 21. juni 2018 10:24