Dersom barna ikke liker grønnsakene som serveres

Lær barna hvordan de beskriver en grønnsakssmak de ikke liker. Unngå å si æsj og den smakte vondt.

Illustrasjonsbilde: colourbox.com


Noen barn uttrykker kanskje sin avsky for mat de ikke liker eller ikke kjenner, ved å si «æsj». Det er ikke hyggelig å servere mat som får slik omtale. Videre fremmer det nok ikke matglede når noen omtaler maten negativt. Derfor har flere barnehager innført forbud mot negativ omtale av maten. Personalet i barnehagen kan hjelpe barna til å finne andre begreper og andre måter å uttrykke seg på. Personalet kan være gode rollemodeller i dette.

Barn liker nye ting, de er nysgjerrige og kunnskapstørste. Utnytt dette til det fulle. Det gjelder å finne rett innfallsvinkel i barnegruppen. Kan man dra nytte av de barna som har sterke personligheter for å påvirke de andre? Flokkmentaliteten hos barn er påtagelig synlig og positivitet smitter. Æsj er et ord som må ignoreres i første omgang. Er det gjentagende så må «æsjet» forklares. Hva er det du ikke liker? Er det konsistensen? Hvordan maten kjennes ut i munnen?

Kunnskap skaper interesse og nysgjerrighet, og gjør at barna blir mer interessert i å spise ny mat. Lær barn forskjellen på vår, sommer, høst og vinter. Hvilke vekster vokser når i Norge? Hvor får vi grønnsaker fra resten av året?  Kjøp et verdenskart, og vis barna hvor i verden maten er blitt dyrket. Les på grønnsaksemballasjen for å finne opprinnelseslandet.

Velg en ny grønnsak som barna skal introduseres for. Prat om grønnsakene i butikken eller når dere pakker de ut, bruk navnet på grønnsaken og «framsnakk» den nye grønnsaken de er så heldige å få smake på.

 

Kilder: Matglede i barnehagen, Geitmyra

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:10 - Sist endret 27. aug. 2015 11:26