Planlegg innkjøp av grønnsaker

Det er lettere å huske å kjøpe grønnsaker hvis du har en handleliste. Det å planlegge måltider og lage handlelister bidrar til å øke tilbudet av grønnsaker i barnehagen.

Foto: Linn Bøhler, Universitetet i Oslo.

Planlegg innkjøp av grønnsaker hver uke, enten du får grønnsaker levert eller handler selv i butikken. Du kan gjerne inkludere barna i planleggingen av matlagingen.

Bytt gjerne ut to typer pålegg med grønnsaker på handlelisten. For eksempel kan salami og smøreost byttes ut med gulrøtter, tomater og paprika. Varier type grønnsak som serveres til måltidene og varier tilberedningsmetode for grønnsaker mellom rå, kokt, stekt, bakt og most.

Det lureste er å lage en handlelapp på forhånd og holde seg til den. Da vet du at du får med deg det du skal. Du har gjerne tenkt gjennom på forhånd hva du skal lage, slik at også matlagingen blir enklere.

Et lurt tips er å ha en stor handlerunde i uka, for eksempel mandag morgen. På forhånd har du satt deg ned og tenkt gjennom alle ukens måltider og skrevet ned alt du trenger for den neste uka. Dersom du får grønnsaker levert burde måltidene planlegges etter hvilke grønnsaker som har kortest holdbarhet. Det er også viktig å huske på å bestille nok grønnsaker fram til neste levering.

Ta med barna på handleturen, og la dem utforske i butikken. Dette kan være utfordrende å få til i barnehagen, men det går an å dele inn i mindre grupper. La barna ta del i maten de skal spise den neste uka. På den måten er det også lettere å få barna til å akseptere maten på tallerkenen, da har de vært med å velge den selv.

Planlegging er alfa og omega. Så skriv det bak øret: Bruk handlelapp!

Kilde: Mathjelpen for foreldre 2013.

Av Linn Bøhler
Publisert 21. aug. 2015 13:53 - Sist endret 27. aug. 2015 11:15