Anbefalt mengde grønnsaker

Det kan være vanskelig å vite hvor mye grønnsaker du bør spise. Det ser ikke så vanskelig ut å få barna til å spise 180 gram grønnsaker i løpet av en dag. Utfordringene ligger i å servere grønnsaker til alle dagens måltider.

Bildet viser tallerken med 180 gram grønnsaker som er daglig anbefaling for barn.

Barn bør spise omtrent 180 gram grønnsaker per dag. Foto: Kristin Fjæra Eng, Universitetet i Oslo.

Studiens mål:

  • At barn spiser omkring 180 gram grønnsaker per dag.
  • 180 gram kan for eksempel være 45 gram fire ganger i løpet av dagen.
  • At barn skal få tilbud om grønnsaker én til to ganger per dag i barnehagen.
  • At barn skal få et variert tilbud av grønnsaker.
  • Husk at både friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker kan brukes.

Myndighetene anbefaler fem om dagen eller 500 gram frukt og grønnsaker for voksne. Av dette bør halvparten, altså 250 gram, være grønnsaker. Det finnes ikke egne anbefalinger til barn fordi all forskningen om sammenhengen mellom grønnsaker og helse er gjort på voksne. Prosjektet har som mål at barn spiser omkring 180 gram grønnsaker daglig (cirka 75 % av anbefalingen for voksne). Det er for eksempel 45 gram fire ganger i løpet av en dag. Her kan du laste ned plakater til BRA-studien med forslag til mengde per barn og per måltid for 18 barn.

Se video fra en av 5-om-dagen barnehagene til Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no)

(artikkelen fortsetter under videovinduet)
 

Målet med prosjektet er at barnehagen skal tilby grønnsaker én til to ganger per dag. Barnehagen bør også tilby variasjon i grønnsakene i løpet av uka.

Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker. Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører med i et variert kosthold. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta. Du bør helst velge kokte eller bakte poteter.

La grønnsaker inngå i alle dagens måltider. Gå på oppdagelsesferd i frukt- og grøntavdelingen. Det er lurt å variere mellom ulike typer grønnsaker med forskjellige farger. Det finnes for eksempel røde, gule, hvite, blå og oransje grønnsaker.

Mange synes det er vanskelig å få i seg nok grønnsaker. Det blir lettere hvis du fordeler det utover dagen istedenfor å satse på å spise alt til middag.

Se video av hvordan middagstallerkenen bør se ut:
(artikkelen fortsetter nedenfor)

 

Videoen er publisert etter avtale med Opplysningskontoret for egg og kjøtt (matprat.no). 

Kilder: Helsedirektoratet, 5omdagen.com, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

Av Linn Bøhler
Publisert 7. juli 2015 13:34 - Sist endret 27. aug. 2015 14:21