Snakk om grønnsakene

Kutt opp grønnsaker ved bordet samtidig som barna spiser. Snakk om grønnsakene du kutter opp. Server grønnsaker til ettermiddagsmaten 2-3 ganger per uke.

Bildet viser oppkutting av grønnsaker. Foto: Frukt.no

Kutt grønnsaker ved bordet mens barna spiser og snakk om grønnsakene. Foto: Frukt.no

Nøkkelpunkt i artikkelen:

  • Plakater med grønnsaker - pek og fortell. Jo mer barn vet, jo mer får de lyst til å smake.
  • Server grønnsaker til ettermiddagsmaten 2-3 ganger hver uke i stedet for frukt.
  • Globus kan være et gøyalt virkemiddel når man snakker om hvor grønnsaken kommer fra.
  • Involver barna

Geitmyra har sett at barn er nysgjerrige på det de skal spise – og at lysten til å smake på mat øker jo mer de vet om maten. Fortell og snakk med barna om råvarene du jobber med, og heng gjerne opp plakater med bilder av grønnsaker, frukt, fisk og andre ingredienser som du kan peke på mens du forteller. Dette er en bra måte for barna å tilegne seg kunnskap om dyr og vekster. Dette kan også være med på å videreutvikle barnas begrepsforståelse når det gjelder mat og råvarer.

Server grønnsaker til ettermiddagsmaten 2-3 ganger hver uke. Grønnsaker serveres i stedet for frukt. Siden barn ofte foretrekker frukt fordi den er søtere, så er det lurt å servere frukt og grønnsaker til forskjellige tider. Du kan variere mellom oppkuttede grønnsaker, supper, mos og smoothies for å nevne noe.

Fra kursopplegget fra Geitmyra gikk de gjennom hvordan dere kan lage mat med barna.

For eksempel kan du snakke om grønnsaker på følgende måte:
Hold opp en gulrot, potet og stangselleri.

- Se på disse. Hva er dette? Ja, riktig. Det er en gulrot, og det er en potet. Hvor vokser de? Nei, ikke på treet, men i jorda. Nesten all mat vi spiser kommer fra jorda.

- Visste dere at det finnes lilla, gule og hvite gulrøtter. Er ikke det rart? Hvilken farge ville dere hatt i maten? Gult er fint. Det er samme farge som solen. Jeg elsker lilla gulrøtter. Poteter kan også være både røde, gule og blå. Poteten kommer fra Sør-Amerika.

5-åringer liker ofte verdenskart/globus. Bruk kartet/globusen flittig. Vis hvor Norge er, og deretter hvor Peru i Sør-Amerika er. Er det noen barn som kommer fra andre land kan dere vise dem hvor på kartet landet deres er.

3-åringer har erfaringsmessig mer enn nok med å skjære grønnsakene, og synes røring og hakking er supert.

- Indianere dyrket poteter langt opp i fjellene. De var så glade i poteter at de trodde månen var en potet.  Tenk det? Nå vet vi jo at månen er laget av stein og sand. Den er ikke en potet eller en ost. Disse potetene her skal vi skrelle og dele i biter.

- Og hva er dette da? Det heter stangselleri. Den er sprø og god. Ser dere at det er en lang stilk? Med blader på toppen. Vi skal spise stilken og bladene. Dere må huske å smake på gulroten, poteten og stangsellerien. Man må alltid smake på maten.

- Har dere smakt dette før? Ja, dette er løk og dette er hvitløk. Det er så godt. De blir gode og søte i suppe. Løk og hvitløk er i samme familie. Kanskje løken er tanten til hvitløken? Er ikke det rart at en grønnsak har en familie?

- Vet noen hva som kan skje når man kutter løk? Ja, man kan gråte. Er det noe som vil skjære løk og gråte litt? Er det noen som vil smake? Husk at dere ikke må gni dere i øynene. Nå var dere skikkelig modige. Mange voksne våger ikke å smake på nye ting. Dere er mye tøffere enn voksne.

La barna få skjære og gråte. Utfordre dem til å smake på løken, og ha klar vannglass og mugger på bordet så de kan skylle munnen. Du kan skjære løk med barna og sammen gråte en skvett. Samle sammen løk og hvitløk i en bolle, sett gryten på varmen og begynn med å frese løk og hvitløk.

Du kan også gi grønnsakene morsomme navn. Studier har vist at det får barn til å spise mer grønnsaker. Hva med røntgensyn-gulrot, tøysebønner, brokkolitre, supersterkspinat eller Hulkenpiller (erter)?  

Du kan lage mos av grønnsaker og gjem grønnsaker i mat barna liker, for eksempel i
potetmos, smoothie, supper, fiskegrateng og sauser. Eller hva med å ha revet gulrot i grove rundstykker?

Kilde: Geitmyra, frukt.no

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:11 - Sist endret 6. okt. 2017 11:34