Nøkkelpunkt i denne artikkelen:
- Send eller hold fram fat for barna
- Fat med grønnsaker bør settes nærme barna.
- Tilby grønnsaker flere ganger per måltid.
- Legg til rette for at barna kan se, nå, forsyne seg selv eller få hjelp til å forsyne seg.
- Tålmodighet
- Tilgjengelighet
Ved å tilby grønnsaker flere ganger per måltid legger man til rette for økt inntak av grønnsaker. Du kan enten sende eller holde fram fat/skål/gryte foran barnet. Fordi barn forholder seg til sin tallerken og området rundt bør skåler og fat settes nærme barnet. Innholdet bør bli holdt frem for barnet så barnet lettere kan se hva som er oppi. Da legges det til rette for at barnet kan forsyne seg selv.
Tilby grønnsakene et par ganger per måltid ved å sende eller holde frem fat/skål/gryte foran barnet. På den måten legger du til rette for at barnet skal smake og spise, men uten å presse barnet. Det kan være nyttig å legge til rette for at barn kan se grønnsakene, nå grønnsakene, forsyne seg selv eller få hjelp til å forsyne seg – med utgangspunkt i barnets eget perspektiv. For enkelte barn kan det ta opptil 10-15 ganger før en smak aksepteres. Du kan jo tenke på hvor lang tid du brukte på å like matvarer som kaffe, vin, oliven, som er typiske matvarer som aksepteres etter hvert.
Vær tålmodig, det kan ta tid.
Frukt.no skriver at flere barnehager har erfart at jo mer tilgjengelig frukt og grønt er, desto mer spiser barna. En barnehage som kuttet opp grønnsaker som kålrot, brokkoli og andre grønnsaker hver morgen, la merke til at det alltid ble tomt i løpet av dagen. Når barn ser at andre barn spiser på eget initiativ, så er det lettere for andre å prøve noe nytt. Plutselig får dere spørsmål fra foreldre som lurer på hvordan dere har fått barnet deres til å spise grønnsaker…
Kilder: BRA-studien, frukt.no, Mathjelpen for foreldre 2013