Plassering av grønnsaker på bordet

Barna burde kunne nå grønnsakene på bordet. Det er også lurt å bruke forskjellige glassboller, da ser barna hva slags grønnsaker som er i de ulike bollene.

Bildet viser oppkuttede grønnsaker fordelt i små skåler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er lurt å fordele grønnsakene i glassboller slik at barna ser hva som er oppi skålene og kan forsyne seg selv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tips til tilgjengelighet:

 

  • Kjøp grønnsaker hver uke, varier type grønnsaker og inkluder gjerne barna.
  • Kutt opp grønnsakene samtidig som barna spiser og snakk om grønnsakene du kutter opp.
  • «Ventegrønnsaker» - server grønnsaker før måltidet, da bruker du muligheten til å servere grønnsaker når barnet er sultent.
  • Server frukt og grønnsaker hver for seg siden barn ofte foretrekker frukt fremfor grønnsaker.
  • Varier tilberedningsmetode og fasong for grønnsaker. Server både rå, kokt, stekt, bakt og most.

Hvor maten står plassert på bordet er essensielt når barna skal forsyne seg selv. Vi vet at barna spiser mer grønnsaker om de står innenfor rekkevidde på bordet. Fordel de forskjellige grønnsakene i små skåler jevnt utover bordet. Husk at barn har kortere armer og ben enn voksne. Lave skåler eller tallerkener er bra, da ser barna bedre hva som er oppi.

Se video av oppkutting av grønnsaker (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Sørg for at fat/skål/gryte med grønnsaker kan nås og legg til rette for at barna kan se grønnsakene og forsyne seg selv. Et viktig steg på veien til å få i seg nok grønnsaker, er at man hele tiden tenker at man skal ha grønnsaker inn i alle måltider. Grønnsaker bør serveres også til frokost, lunsj og til mellommåltider.

Når du gjør i stand en brødskive med skinke og ost til frokost, så husk å legge på et salatblad og en ring paprika, og skrell en gulrot som ligger klar ved siden av.

 

Kilde: Geitmyra, BRA-studien, Mathjelpen for foreldre 2013

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:11 - Sist endret 28. aug. 2015 16:21