Involver barna

Det er mye barna kan hjelpe til med på kjøkkenet, og det gir økt interesse for maten å få hjelpe til.

La barna hjelpe til på kjøkkenet, da blir de mer interessert i maten de skal spise. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

La barna hjelpe til på kjøkkenet, da blir de mer interessert i maten de skal spise. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Skrelle poteter, rive salat, kutte gulrøtter og andre grønnsaker, blande ingredienser til salat, røre i grytene, måle opp vann og ris, knekke egg, klippe gressløk, snu ting i stekepannen. Det er mange ting barna kan være med på når det skal lages mat.

Tips til barnehagen (avhenger av hva slags leveranseordning som finnes i barnehagen fra før):

  • La barna være med på å velge oppskrifter og skrive handlelister.
  • Ta dem med i butikken, la dem plukke ut de fineste gulrøttene eller finne grønnsaken som lukter best.
  • La dem skjære, røre og smake underveis. Pass på at de skjærer vekk fra egne fingre, men gi dem rom for å prøve seg frem.
  • Litt rot, søl og prøving og feiling hører med. Det lærer man av.
  • Bruk godt utstyr – ingenting er farligere enn en sløv kniv.

I barnehagen er det i stor grad de voksne som bestemmer hva som skal spises og hvilke regler som skal følges. Selvlaget mat blir som oftest smakt på. Det ideelle er at barna skal være med på hele prosessen; fra å dyrke maten, tilberede den og spise den sammen med andre. Dette er ikke mulig for alle, så hver barnehage må se på hvilke muligheter de har. Er kjøkkenet tilrettelagt for barns medvirkning? Hvilke endringer skal til for å inkludere barna i matproduksjonen? Kan barna være med på å diskutere ukemenyen? Barns medvirkning betyr ikke at de til en hver tid skal få velge maten sin selv.

Hvis du lar barna slippe til i matlagingen, er sjansen også større for at barna faktisk spiser det som til slutt kommer på tallerkenen. De får et eierforhold til maten og synes det er gøy og spise det de selv har laget.

Se video av hvordan barn kan bidra i barnehagen:
(artikkelen fortsetter under videovinduet)

Det gir økt interesse for maten å hjelpe til. Dessuten får barna kunnskap om de ulike ingrediensene, de lærer hvor lang tid det tar å lage mat. Det går an å dele inn i grupper i barnehagen slik at det ikke blir for mange kokker på en gang.

Å lage maten sammen med barna kan samtidig være en fin anledning til å ha det hyggelig sammen, og gjerne prate litt om det dere er opptatt av.

 

Kilder: Mathjelpen for foreldre 2013 og 2014, Matglede i barnehagen

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:11 - Sist endret 18. aug. 2015 13:02