Kjennskap til grønnsakene

Barn er nysgjerrige på det de skal spise, lysten på å smake på mat øker jo mer de vet om maten.

Jo mer barna vet om grønnsakene de skal spise, jo mer øker lysten til å smake. Foto: frukt.no

Jo mer barna vet om grønnsakene de skal spise, jo mer øker lysten til å smake. Foto: frukt.no

Maten blir mer verdifull når de vet hvor den kommer fra. Snakk om grønnsakene.

Barna kan også ta med en grønnsak de liker eller som de er nysgjerrige på i barnehagen, på den måten setter man fokus på en grønnsak barna på forhånd er interessert i.

Tips:

  • Kjøp helst mat som ser ut som mat: Grønnsaker, fisk og kjøtt. La barna være med på å vaske poteter og å sløye fisk.
  • Dyrk litt selv, om det så bare er spirer. At et lite frø kan spire og gro til mat vi kan spise, er et under som alle bør få oppleve. Å følge denne prosessen gir et fint innblikk i naturens økologiske sammenhenger.
  • Prøv dere som sankere. Plukk sopp eller blåbær om høsten, eller ta en runde i nabolaget om våren og se etter nesler til suppen eller salaten. Da setter barna også mer pris på grønnsakene dere kjøper i butikken.

Vis hvordan grønnsakene kan spises

Du kan fokusere på en grønnsak i en hel uke, og vise forskjellige måter den kan brukes og spises på. Det går også an å fokusere på farge og for eksempel bare spise gule grønnsaker en uke.

Grønnsaker kan tilberedes på uendelig mange måter. De kan serveres rå, skåret i biter eller revet, lettkokte og wokket, kokte, stekte, bakte og moset, med eller uten skall. Dersom du varierer mellom ulike tilberedningsteknikker, kan barna utforske nye smaker og konsistenser.

Tilberedningsmetoden har også en del å si for kroppens evne til å «få tak i» og nyttegjøre seg av næringsstoffene i flere av grønnsakene. I lettkokte grønnsaker blir antioksidantene mer tilgjengelige for fordøyelsen enn de er i rå grønnsaker. I enkelte grønnsaker øker til og med mengden tilgjengelige antioksidanter under varmebehandling. Dette gjelder gulrøtter, spinat, sopp, asparges, brokkoli, hodekål, rødkål, paprika, poteter og tomater.

 

 

Kilde: Mathjelpen for foreldre 2014, Matglede i barnehagen.

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:11 - Sist endret 18. aug. 2015 12:55