Kreativ med grønnsaker

Det er sunt å spise mer frukt og grønnsaker. Oppkuttede grønnsaker er en enkel og fristende måte å øke inntaket på.

Når agurken er formet som en slange, blir barna mer nysgjerrige på den. Foto: frukt.no

Når agurken er formet som en slange, blir barna mer nysgjerrige på den. Foto: frukt.no

Tips:

  • Legg biter eller staver av kålrot og gulrot i en skål med vann og sett det i kjøleskapet til det skal serveres.
  • Du kan også bruke epledeleren til å dele agurk.
  • Skjær kålrot, agurk og nepe i skiver og trykk ut figurer med pepperkakeformer – gøy for barna.
  • Oppkuttede grønnsaker er ypperlig til å ta med på tur i skogen eller på stranden – leskende og lett å spise.
  • Snacks som ikke trenger å kuttes: cherrytomater, knaskegulrøtter, minimais, sukkererter og reddiker.
  • Litt sen middag? Kutt opp grønnsaker og sett frem før middagen, da mister ingen appetitten.
  • Lag et kryss på 6-8 mm i bunnen av en reddik og legg den i isvann. Reddiken sveller fort og blir til en nydelig rose.
  • Oppkuttede grønnsaker passer godt som tilbehør til ost.
Et kunstverk av grønnsaker kan gjøre barna mer nysgjerrige. Foto: frukt.no

Oppkuttede grønnsaker er fristende og enkelt. Beregn omtrent 180 gram eller 4-6 biter per person.

1 kg gulrøtter = 35-40 staver.
1 kg kålrot = 35-40 staver.
1 cherrytomat = 10 g (250-270 g/per pakke)
1 blomkål = 15-20 buketter
1 brokkoli = 25-30 buketter
1 pk stangselleri = 20-25 staver
1 paprika = 20-25 staver

Andre grønnsaker:
Blomkål – små buketter
Agurk – staver
Stilkselleri – staver
Babymais – hele
Sukkererter – hele
Paprika – staver
Reddiker – hele
Brokkoli – små buketter
Neper – staver

Ha alltid noen staver av kålrot og gulrot i et glass med vann i kjøleskapet som knask hvis barnehagen har god nok plass.

La barna lage ansikter på skiva si. La de lage dyr av grønnsakene ved at du setter fram tannpirkere i tillegg. Lag gjerne noen på forhånd til inspirasjon. Du kan også la barna lage kunstverk av grønnsaker og smake på det etterpå. En slangeagurk formet som en slange er også morsomt.

 

Kilde: Frukt.no. 

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:11 - Sist endret 18. aug. 2015 12:45