Sansestunder

«Sansestunder» er små samlinger med en liten barnegruppe der personalet og barna sammen smaker på og utforsker konsistensen på ulike matvarer.

Sansestunder trenger ikke å vare mer enn 5-10 minutter hver gang.. Hva er forskjellen i konsistens og smak på gulrot og agurk? Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Sansestunder trenger ikke å vare mer enn 5-10 minutter hver gang. Hva er forskjellen i konsistens og smak på gulrot og agurk? Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Sansestunden trenger ikke å vare mer enn 5-10 minutter hver gang. Sansestunder bør gjentas med jevne mellomrom, gjerne to-tre ganger i uka fordi barn har relativ kort hukommelse og trenger hyppige repetisjoner.

En sansestund kan fylle tiden mens barna venter på at formiddagsmaten eller ettermiddagsmaten skal bli ferdig – både inne i barnehagen og ute på tur.

Under prøvesmakingen er det viktig at den voksne går foran som et godt eksempel og viser med både kroppsspråk og ord at dette er godt.

De eldre barna kan også ha «smaksverksteder», som er lengre stunder satt av til smaking og utforsking av flere matvarer, og som gjerne også inkluderer enkel matlaging og eksperimentell lek med mat.

Se video om beskrivelse av mat og sansestunder (Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Bitter smak

- Test ut og sammenlikn bittersmaken i grapefrukt, ruccola og annen salat, rosenkål, reddik, rå gulrot og brokkoli.
- Sammenlikn smaken og lukten på rød og gul grapefrukt.
- Eksperimenter med å legge grønnsaksbiter i kaldt vann og smake på det smaksatte vannet. Dette gir en mildere og mykere introduksjon til sterke grønnsakssmaker. Barnet kan også smake på den utvannede grønnsaken.
Eksperimenter med å spise bitre grønnsaker sammen med smør, rømme, olje eller mild ost for å mildne den bitre smaken.

Smakstester kan du selvsagt også gjøre med både søt, salt, syrlig og umami i tillegg til bitter smak.

 

Kilde: Matglede i barnehagen

Av Linn Bøhler
Publisert 4. aug. 2015 13:11 - Sist endret 24. aug. 2015 13:57