Ingefær

Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Det er den kraftige underjordiske stengelknollen som er spiselig og den spesielle fasongen kommer av flere bladskudd og utvekster under vekstperioden. Ingefær er lys brun utvendig med en svak gulgrønn farge innvendig. Hvis man knekker knollen over kjenner man straks dens friske duft. Duften kommer fra plantens eteriske oljer som inneholder aromatene zingeron og gingerol. Ingefær brukes som krydder på linje med den tørkede varianten, men har en langt friskere smak fersk enn tørket.

Bruksområde

Ingefær har et stort anvendelsesområde. Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av ingefær med i retten, men fjernes før servering. Ingefær kan brukes i karriretter, til lam, svin, fisk, kylling eller kinamat og er også en viktig bestandel i marinade for orientalske kjøttretter. Roten kan også brukes i fruktsalat og i bakverk sammen med eple og pære.

Egenskaper

Ingefær har en flott smak og aroma og setter en spiss på mange retter. Siden vi har et begrenset forbruk av ingefær kan vi ikke snakke om noen ernæringsmessige egenskaper. Ingefær er lenge blitt brukt som legemiddel. Ved sår hals kan en skive ingefær trekke med i teen eller man kan legge en skive ingefær på tungen. Ingefær hevdes også å hjelpe mot kvalme, reisesyke og svangerskapssmerter

Kvalitetskrav

Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking.

Norsk sesong: Ingen produksjon

Kilde: frukt.no

Publisert 10. aug. 2015 15:30 - Sist endret 10. aug. 2015 15:30