Kålrot

Kålrot eller kålrabi er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Kålrot er en nær slektning av kål som også fremgår av navnet, men i motsetning til andre kålsorter er det hos kålrot knollen som spises, og ikke bladene. Fasongen er rund og størrelsen kan variere fra små på under 1 kilo til store på 3-4 kilo. Fruktkjøttet er hardt og fast med en lys gul farge. Kålrot er meget rik på C-vitaminer og kalles derfor også for Nordens appelsin. Den har en mild og fin kålsmak og er anvendelig til mange retter.

Bruksområde

Kålrot er en allsidig grønnsak som kan benyttes i mange forskjellige retter. Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Kålrot kan videre brukes i form av stappe, strimlet rå til wok eller skiver gratinert i ovn. Kålrot kan også rives og serveres naturell som råkost, til bruk i salat eller skåret i staver som snacks til dip.

Egenskaper

Kålrot er en grønnsak med høyt næringsinnhold. Den er rik på C-vitaminer og vitaminene beholdes godt utover vinteren. Kålrot er mager og kan gjerne spises rå som mellommåltid.

Kvalitetskrav

Kålrot skal kjennes tung og ha en fast konsistens. Den skal også være vasket fri for jord og smuss. Kålrot skal videre være fri for sprekker eller ytre skader som kan forårsake mugg eller bakterieangrep og ingen blader skal følge med. Kålrot kan også leveres vokset for å bevare fuktigheten.

Norsk sesong: januar til desember (helårlig).

Kilde: frukt.no

Publisert 6. aug. 2015 13:03 - Sist endret 6. aug. 2015 13:03