Nepe

Nepe er en gammel kulturplante og hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får kun vokse i ca 6 uker før den tas opp.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Den hvite runde rotfrukten er på dette stadiet liten i størrelse med en diameter på 8 - 10 cm. Tidlig høstet nepe er en velsmakende delikatesse med sin milde og deilige smak. Hvis nepen vokser lenger blir den større og smaken blir besk og konsistensen hard eller treet. Neper finnes også i flere varianter og formen kan være rund, oval eller avlang.

Bruksområde

Nepe skrelles før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter eller supper.

Egenskaper

Nepe er kalorifattig. Den inneholder noe C-vitaminer, jern og kalsium.

Kvalitetskrav

Nepe tidlig høstet selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader eller sliming.

Norsk sesong: juli til september

Kilde: frukt.no

Publisert 10. aug. 2015 19:17