Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:
- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?
Beskrivelse
Siderøttene på pepperroten brukes til utplanting neste år, mens hovedroten høstes og benyttes som kryddergrønnsak. Pepperrot kan i utseende minne om en langstrakt pastinakk, den er hvit i skallet med enkelte lysebrune flekker og har en meget sterk og karakteristisk smak.
Bruksområde
Pepperrot skrelles før bruk, og brukes gjerne revet, høvlet eller skåret i små biter. Pepperrot har en meget sterk smak og brukes hovedsakelig som krydder til sauser, salater, til roastbiff eller oksestek og supper. Mest kjent er kanskje pepperrotkrem som serveres til laks, ørret eller andre fiskeretter.
Egenskaper
Pepperrot er rik på C-vitamin, men siden den bare brukes som krydder, har den ingen ernæringsmessig betydning.
Kvalitetskrav
Pepperrot selges vanligvis oppdelt i stykker, men det skal være stykker av en kraftig rot, uten vedheng av gress eller smale siderøtter. Roten skal være fast og saftspent, velformet og uten forgreninger, sykdom eller skadedyr.
Norsk sesong: september til november
Kilde: frukt.no