Reddik

Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Reddik er en samling av flere rotdelikatesser hvor både form, farge og størrelse varierer. Mest brukt er det vi kaller for sommerreddik hvor formen er kulerund og fargen rød. Vi har også vinterreddik som er en noe mindre kjent variant. Den ligner på en gulrot i form og er rund og avlang med en lysere rød farge. Reddik har en frisk og noe sterk smak. Dette kommer av at den inneholder sennepsolje.

Bruksområde

Reddik vaskes først i kaldt vann. De kan deretter spises naturell hele, i skiver eller kuttet til salat. Reddik er godt tilbehør til ost og hører således til et ostebord sammen med druer, kiwi og stangselleri. Den kan også spises sammen med dipp, som pålegg eller kokes i 10 - 15 minutter og serveres som varm grønnsak til kjøtt og fisk.

Egenskaper

Reddik er kalorifattig og inneholder noe C-vitaminer. Likevel gjør beskjedent forbruk at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Siden reddik finnes i forskjellige varianter kan det generelt sies at knollene skal ha fast, hvitt fruktkjøtt og være saftige. De må videre være hele og harde uten bløte eller mørke flekker. Sommerreddik som ofte kommer i bunt, skal ha friske grønne blader.

Norsk sesong: mai til september.

Se hvordan du kan lage reddikrose

Kilde: frukt.no

Publisert 6. aug. 2015 13:49 - Sist endret 28. aug. 2015 16:35