Rødkål

Rødkål er en variant av hvitkål, som igjen er blant de eldste grønnsakene vi kjenner, og kom til Norge i vikingtiden.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Rødkål er i slekt med andre kåltyper som savoikål, rosenkål, blomkål og brokkoli, samt sennep og karse. Som de fleste kålsorter er rødkål en stor knopp som består av tettpakkede blader. Rødkål tåler vårt harde klima og egner seg derfor godt både til dyrking og langtidslagring. Rødkål har stort sett samme egenskaper som hvitkål, det er fargen som skiller dem. Bladene er rødlilla og bladnervene og stilken er hvit. Fargen kommer fra et stoff som heter antocyanin. Dette stoffet finnes også i andre kålarter, men i mindre grad. Smaken er karakteristisk og mild.

Bruksområde

Rødkål brukes på samme måte som hvitkål, rå og finskåret i alle typer salat, til supper og som tilbehør til middagsretter. Den kan kokes, smørdampes, stekes, syltes, wokes, fylles og brukes til stuing. Rødkål er dekorativ og setter fin farge i råkostsalat. Rødkål egner seg godt til å lage surkål, gjerne sammen med epler.

Egenskaper

Rødkål er kalorifattig og inneholder en del A- og C-vitaminer, samt fiber.

Kvalitetskrav

Rødkål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblader. Kålhodet skal være helt og friskt, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie og ha en frisk farge og stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Norsk sesong: oktober til mai.

Kilde: frukt.no

Publisert 4. aug. 2015 16:33 - Sist endret 6. aug. 2015 12:44