Ruccola

Ruccola har matte, grønne, smale og sterkt flikete blader og kan minne litt om løvetann.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne salaten heter?
- Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Ruccola kommer fra Middelhavsområdet, fra Marokko og Portugal i vest til Syria, Libanon og Tyrkia i øst. Man benytter kun unge blader som selges løst eller pakket på brett eller i pose. Smaken er meget kraftig, og ruccola brukes både som salat og som krydder. Ruccola har etter hvert blitt vanlig på markedet i Norge og er veldig populær. Den vanligste typen kalles for vill ruccola selv om den ikke vokser vilt. Det finnes også en dyrket ruccola som har bredere blader og mildere smak.

Generelt om salat

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke så mange år siden hodesalaten var omtrent den eneste salatsorten på markedet.

I dag finnes et stort utvalg salatsorter i butikkene. Fra å være en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 80-tallet, spiser nå hver nordmann nesten 5 kg salat i året. Og det er spesialsalatene som øker mest. De siste 10 årene har disse økt med 5,3 % hvert år fra 2005 til 2014.

Salat er delt inn i to ulike grupper: Lactuca sativa som bl.a. vanlig hodesalat, isbergsalat og flere andre sorter hører inn under. Felles for disse salatene er at de alltid har en mild og fin smak.

Den andre gruppen er Cichorium som bl.a. Radicchio Rosso, Eskaroll og Frisée hører inn under. Felles for salatene i denne gruppen er den mer eller mindre bitre smaken.

Norsk sesong: mai til oktober

Kilde: frukt.no og wikipedia.

Publisert 10. aug. 2015 08:44