Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:
- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?
Beskrivelse
Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet selv om bruksområdene kan være like. Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest brukt hos oss. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om gulrot.
Bruksområde
Søtpotet kan både stekes i skiver, kokes, moses eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter eller til bruk i wok. Ved koking av søtpotet bør den skrelles etter at den er kokt. Koketiden er den samme som hos vanlig potet. Søtpotet er veldig godt egnet som bakt potet med salt, pepper og en klatt med smør og kan også kuttes i biter og stekes i panne eller i wok. Søtpotet blir brukt til kaker og desserter som f.eks sweetpotato pie.
Egenskaper
Søtpotet inneholder mer karbohydrat i form av sukker enn vanlig potet. Den er også rik på A-vitamin.
Kvalitetskrav
Søtpotet er større enn vanlig poteter og kan veie opp til 5 kilo. Den skal være glatt i skallet, hel, og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.
Norsk sesong: ingen produksjon
Kilde: frukt.no