Søtpotet

Søtpotet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes nå i alle tropiske områder. Som navnet tilsier, er denne poteten søtere enn vanlig potet og inneholder 5 % sukker mot vanlig 0,5 %.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet selv om bruksområdene kan være like. Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest brukt hos oss. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om gulrot.

Bruksområde

Søtpotet kan både stekes i skiver, kokes, moses eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter eller til bruk i wok. Ved koking av søtpotet bør den skrelles etter at den er kokt. Koketiden er den samme som hos vanlig potet. Søtpotet er veldig godt egnet som bakt potet med salt, pepper og en klatt med smør og kan også kuttes i biter og stekes i panne eller i wok. Søtpotet blir brukt til kaker og desserter som f.eks sweetpotato pie.

Egenskaper

Søtpotet inneholder mer karbohydrat i form av sukker enn vanlig potet. Den er også rik på A-vitamin.

Kvalitetskrav

Søtpotet er større enn vanlig poteter og kan veie opp til 5 kilo. Den skal være glatt i skallet, hel, og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.

Norsk sesong: ingen produksjon

Kilde: frukt.no

Publisert 11. aug. 2015 08:50