Spinat

Spinat er en bladgrønnsak og kommer opprinnelig fra Asia.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne salaten heter?
- Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Spinat har vært kjent og dyrket i Europa i ca tusen år, og tilhører samme familie som rødbete og mangold. Spinat er en ettårig, ikke hodedannende bladgrønnsak. Det er de saftige grønne bladene som brukes før planten skyter blomsterstengel. De mørkegrønne og sprø bladene selges enten løse eller i små knipper. Spinat har en behagelig smak som skyldes innholdet av oksalsyre.

Generelt om salater

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke så mange år siden hodesalaten var omtrent den eneste salatsorten på markedet.

I dag finnes et stort utvalg salatsorter i butikkene. Fra å være en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 80-tallet, spiser nå hver nordmann nesten 5 kg salat i året. Og det er spesialsalatene som øker mest. De siste 10 årene har disse økt med 5,3 % hvert år fra 2005 til 2014.

Salat er delt inn i to ulike grupper: Lactuca sativa som bl.a. vanlig hodesalat, isbergsalat og flere andre sorter hører inn under. Felles for disse salatene er at de alltid har en mild og fin smak.

Den andre gruppen er Cichorium som bl.a. Radicchio Rosso, Eskaroll og Frisée hører inn under. Felles for salatene i denne gruppen er den mer eller mindre bitre smaken.

Spinatsesongen i Norge: juli til september.

Kilde: frukt.no

Publisert 10. aug. 2015 09:22 - Sist endret 10. aug. 2015 09:22