Vårløk

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørk grønn øverst.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt. Det meste som selges som vårløk, er en egen sort, som ikke danner noen fortykning nederst, som vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp meget tidlig, og selges med det grønne gresset, blir også solgt som vårløk, og de kan ha en fortykning nederst.

Bruksområde

Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.

Egenskaper

Vårløk har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Vårløk og andre løkvarianter inneholder antioksidanter som er bra for cellenes forsvarsystem.

Kvalitetskrav

Vårløk skal være hel, ren, og fri for frostskader. Løken skal være sprø og fersk, og toppen skal ha en frisk grønnfarge.

Norsk sesong: juni til september.

Kilde: frukt.no

Publisert 6. aug. 2015 10:34 - Sist endret 6. aug. 2015 12:53