Pepperrot har vært kjent i Norden fra 1500-tallet. Planten er flerårig og danner en lang, smal rotstokk med lange og smale siderøtter.
Høst
Her finner du grønnsaker som er lettest å få tak fra høsten og utover.
Pastinakk er en gammel kulturplante og kjent helt fra romertiden. Før poteten ble introdusert var pastinakk her i landet den viktigste stivelseskilden i kostholdet.
Nepe er en gammel kulturplante og hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får kun vokse i ca 6 uker før den tas opp.
Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika og var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet.
Jordskokk kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og kom til Europa på 1600-tallet. Etter hvert ble den dyrket over store deler av Europa, også i Skandinavia.
Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Etter hvert begynte man også å benytte denne som en grønnsak.
Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus.
Stangselleri kalles også for stilkselleri og er en toårig urt. Den kommer fra Asia, men var kjent i Europa allerede under Romerrikets stormaktstid.
Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar.
Sellerirot kommer fra Middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa.
Spinat er en bladgrønnsak og kommer opprinnelig fra Asia.
Ruccola har matte, grønne, smale og sterkt flikete blader og kan minne litt om løvetann.
Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina.
Persillerot er i nær familie med persille, og er en meget gammel kulturplante som har sin opprinnelse ved Middelhavet, der den fortsatt vokser vilt.
Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørk grønn øverst.
Sjalottløk stammer fra Midtøsten og ble brakt til Europa av franske korsfarere. Den anses av mange for å være den fineste og mest delikate av løkene.
Purre er en toårig plante og som kommer opprinnelig fra Middelhavsområdet og er blitt dyrket helt tilbake i oldtiden.
Rødkål er en variant av hvitkål, som igjen er blant de eldste grønnsakene vi kjenner, og kom til Norge i vikingtiden.
Rosenkål kommer opprinnelig fra Belgia i området rundt Brüssel hvor den har blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Mange land har Brüssel i navnet på denne kålvarianten, og i Sverige kalles den for brysselkål.
Romanesco kan ved første øyekast se ut som en grønn blomkål, da fasongen er helt lik, men bukettene har en spiss form og ikke rund, slik grønn blomkål har.
Kinakål kommer som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. I Europa har den vært dyrket fra midten av 1900-tallet og den dyrkes også i Norge. Kinakål danner et ovalt hode, som er tungt og tett sammenknyttet nederst, men noe løsere i toppen.
Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er en videreutvikling fra viltvoksende kål, som har vært kjent i Middelhavsområdet i hundrevis av år.
Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden.