Moussaka

Moussaka er en klassisk gresk rett hvor hovedingrediensen er skiver av aubergine. Det sies at moussaka lages på like mange måter som det finnes kjøkkener i Hellas, men godt blir det alltid.

Foto: frukt.no

Det tar over 60 minutter å lage denne retten. Oppskriften gir fire porsjoner.

Ingredienser

2 stk aubergine
2 ss hvetemel
2 ss olje til steking
2 stk løk
500 g karbonadedeig
2 båt hvitløk
½ dl frisk kruspersille
2 dl tørr hvitvin, kan byttes ut med 2 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 boks hermetiske tomater
1 ss hakket frisk timian
1 ss hakket frisk oregano
1 stk laurbærblad
½ dl vann
¼ ts malt kanel
 
Hvit saus:
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
½ ts malt muskat
nykvernet pepper
1 stk egg
1 dl revet parmesan
3 ss griljermel

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 250 °C med grillelementet på. Skjær auberginene i 1 cm tykke skiver. Pensle skivene med olje på begge sider. Kle en langpanne med bakepapir og legg skivene på. Grill auberginskivene øverst i ovnen i ca. 5 min. på hver side. Pass godt på så ikke skivene blir brent. Slå av grillelementet og senk temperaturen i ovnen til 200 °C. Avkjøl aubergineskivene på et kjøkkenpapir, e.l.

Stek karbonadedeigen. Skrell og hakk løken. La den steke sammen med karbonaden i ca. 3 minutter. Skrell og hakk hvitløken. Bland inn hakket kruspersille, vin, tomater, oregano og kanel. La sausen småkoke til det meste av væsken er kokt inn. Smak til med salt og pepper.

Lag sausen. Pisk melet ut i litt av melken i en kjele. Tilsett resten av melken og la sausen koke opp under omrøring. Kok sausen i ca. 5 minutter. Smak til med salt, muskat og pepper. Ta kjelen til side og pisk inn egg og ost.

Legg halvparten av aubergineskivene i en ildfast form. Fordel halvparten av kjøttsausen over. Legg på resten av aubergineskivene og resten av kjøttsausen. Hell til slutt den hvite sausen over og strø over griljermel.

Stek moussakaen midt i ovnen i 30-40 minutter til den er gyllen.

Server moussaka sammen med f.eks. pitabrød, tzatziki og en deilig grønn salat.

Kilde: frukt.no

Publisert 28. aug. 2015 14:22 - Sist endret 21. juni 2018 10:43