Helseeffekter av omega-3 tilskudd med ulik sammensetning

Spiser du lite fisk? Har du litt ekstra magefett?

Vi skal teste ut to ulike omega-3 tilskudd, med og uten ketolinsyre, og se på risikomarkører for hjerte- og karsykdom.

Laksefileter og omega3-piller på en skjærefjøl

Illustrasjon: Colourbox

Bakgrunn

Vi vet at fett som lagres rundt midjen øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Dette er fordi fettet her legger seg rundt tarmen og innvollene i buken og skiller ut helseskadelige fettsyrer i blodet som fremmer betennelsesreaksjoner i kroppen. Risikoen begynner å øke når livvidden blir over 80 cm for kvinner og over 94 cm for menn.

Med økt livvidde har man også ofte forhøyede nivåer av triglyserider (en partikkel som transporterer fett rundt i kroppen). For høye triglyseridverdier er også kjent å øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Omega-3, som vi får fra fisk, er spesielt gunstig ved høye triglyseridverider. Spiser vi ikke fisk jevnlig får vi sjelden i oss nok omega-3. Tilskudd av omega-3 fra fiskeoljer er vist å redusere tilfeller av hjerte- og karsykdom ved å redusere mengden triglyserider i blodet. Omega-3 kan også redusere blodtrykk og nivået av betennelse i kroppen. 

Mer om studien

Vi vil inkludere kvinner og menn i alderen 20-70 år med midjemål større enn 80 cm (kvinner) og 94 cm (menn). Den randomiserte dobbelt-blindet kliniske studien består av:

  • En 3 ukers «run-in» periode der alle deltakere skal innta kapsler som inneholder kontrollolje
  • En 4 ukers intervensjonsperiode der deltakerne blir randomisert til å enten innta intervensjonskapsler (omega-3 med ketolinsyre) eller kontrollkapsler (omega-3 uten ketolinsyre)

Deltakelse i studien innebærer i alt 4 besøk på Avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Det vil bli tatt fastende blodprøver, høyde, vekt, kroppssammensetning, midjemål, blodtrykk, og deltakerne vil få beskjed om å svare på et spørreskjema om kosthold.

Hvordan delta?

Hvis du ønsker å bli med eller få mer informasjon om studien fyll ut dette skjemaet så vil vi ta kontakt med deg. Ta gjerne kontakt for mer informasjon selv om du er usikker på om du kvalifiserer for deltakelse i studien.

Finansiering

  • Fiskeri- og havbruksnæringens forskingsfond (FHF)
  • Universitetet i Oslo (UiO)
  • Oslo Universitetssykehus (OUS)

Samarbeid

  • Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi (NKT for FH)
  • Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo (UiO)
  • Institutt for Indremedisinsk forskning, Oslo universitetssykehus (OUS)
  • EPAX Norway AS
  • Nofima AS
Publisert 3. jan. 2024 13:10 - Sist endret 22. jan. 2024 16:10

Kontakt

Iselin Schjelle Holen
Prosjektkoordinator

Professor Kirsten Holven
Prosjektleder

Besøksadresse

Avdeling for ernæringsvitenskap
Domus Medica
Sognsvannsveien 9
0372 Oslo

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere