Vi søker deltakere
Om prosjektet
Inflammasjon er en risikofaktor for mange av de store folkesykdommene, som hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og kreft.
I perioden kort tid etter inntak av et måltid (postprandial fase) vil det produseres en rekke biomarkører for inflammasjon avhengig av de ulike fettsyrene måltidet består av. Man vet at et fett-rikt måltid øker inflammasjonen, men man vet mindre om effekten av ulike typer fettsyrer som påvirker denne responsen.
Mål
Målet med studien er derfor å undersøke hvilken effekt måltider med ulik fettsyresammensetning har på inflammasjons biomarkører. Vi vil også undersøke hvilken effekt måltider med ulike fettsyresammensetning har på energiforbruket.
Finansiering
Prosjektet er i Norge finansiert av Universitet i Oslo og Throne Holst Stiftelse for ernæringsforskning. Det er ingen praktiske eller etiske utfordringer knyttet til økonomi.
Samarbeid
Studien er et samarbeid med Universitetet i Gøteborg, som er hovedansvarlig for denne studien, mens i Norge er studien en pilot.