English version of this page

PI-studien

Betydningen av fettkvalitet på postprandial inflammasjon.

Bildet viser to damer som spiser brødskiver

Illustrasjon: colourbox.com

Vi søker deltakere

Meld deg på

Om prosjektet

Inflammasjon er en risikofaktor for mange av de store folkesykdommene, som hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og kreft.

I perioden kort tid etter inntak av et måltid (postprandial fase) vil det produseres en rekke biomarkører for inflammasjon avhengig av de ulike fettsyrene måltidet består av. Man vet at et fett-rikt måltid øker inflammasjonen, men man vet mindre om effekten av ulike typer fettsyrer som påvirker denne responsen.

Mål

Målet med studien er derfor å undersøke hvilken effekt måltider med ulik fettsyresammensetning har på inflammasjons biomarkører. Vi vil også undersøke hvilken effekt måltider med ulike fettsyresammensetning har på energiforbruket.

Finansiering

Prosjektet er i Norge finansiert av Universitet i Oslo og Throne Holst Stiftelse for ernæringsforskning. Det er ingen praktiske eller etiske utfordringer knyttet til økonomi.

Samarbeid

Studien er et samarbeid med Universitetet i Gøteborg, som er hovedansvarlig for denne studien, mens i Norge er studien en pilot.

 

 

Publisert 4. juli 2023 14:19 - Sist endret 23. jan. 2024 09:13

Kontakt

pi-studien@medisin.uio.no

Prosjektleder

Professor Stine Marie Ulven 

Prosjektkoordinator

Hege Berg Henriksen, PhD

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere