Svovelholdige aminosyrer, energimetabolisme og fedme (STAY)

I løpet av de siste årene har to svovelholdige aminosyrer, metionin og cystein, blitt knyttet til utvikling av overvekt og relaterte metabolske sykdommer.

Om prosjektet

I denne intervensjonsstudien, som er en del av et internasjonalt samarbeidsprosjekt, skal vi undersøke effektene av en plantebasert diett med lavt innhold av metionin og cystein på kroppsvekt og metabolsk helse hos deltakere med overvekt og fedme.

Vi trenger deltakere

Vi trenger deltakere til en studie som skal undersøke effekten av en 8 ukers plantebasert diett med lavt innhold av aminosyrene metionin og cystein.

Delta

Mål

Formålet med prosjektet er å etablere effekter av et begrenset inntak av de svovelholdige aminosyrene metionin og cystein på kroppsvekt og parametre relatert til metabolsk helse. Deltakere med overvekt eller fedme skal følge en plantebasert diett over 8 uker, og vil gjennomgå en rekke tester på Senter for Klinisk Ernæring der kroppsvekt, kroppssammensetning, og hvileforbrenning vil måles. I tillegg skal det tas blod-, urin- og fettvevsprøver.

Bakgrunn

Overvekt og fedme er et økende problem over hele verden. Verdens helseorganisasjon rapporterer at 1,9 milliarder mennesker var overvektige og 650 millioner var fete i 2016. Fedme er forbundet med økt risiko for kroniske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdom, kreft og dødelighet.

I løpet av de siste årene har to aminosyrer, metionin og cystein, blitt assosiert med utvikling av overvekt og relaterte metabolske sykdommer. Forsøk med gnagere som inntar dietter med lavt innhold av metionin og cystein har gunstig effekt på glukose- og lipidmetabolisme og reduserer kroppsfett. I STAY-prosjektet vil vi undersøke om cystein og metionin og relaterte forbindelser er knyttet til metabolske helse og fedme hos mennesker.

Formålet er dermed å undersøke om vi kan oppnå de samme gunstige effektene som er vist i dyreforsøk hos mennesker med overvekt.

Finansiering

Prosjektet finansieres av Norsk Forskningsråd med midler fra JPI Mat og Helse (Joint Programming Initiative - Healthy Diet for a Healthy Life). Mer detaljer om finansiering finnes på Forskningsrådets sider.

Samarbeid

Prosjektet er en del av et internasjonalt samarbeidsprosjekt som involverer Universitetet i Maastricht i Nederland, Charles Universitet i Tsjekkia og Universitetet i Oxford, Storbritannia.

Publisert 16. feb. 2021 08:29 - Sist endret 24. jan. 2024 13:41

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere