English version of this page

Sykdomsrisiko blant norske offshorearbeidere

Eksponeringskarakterisering og forebygging av dødelighet, sykdom og skader blant norske offshorearbeidere

Oljearbeidere på vei inn i et helikopter på en plattform

Illustrasjon: Colourbox

Om prosjektet

EpiStat gruppen ved Avdeling for biostatistikk har siden 2018 samarbeidet med Kreftregisteret i studier av kreftforekomst blant norske offshorearbeidere. Studiene har til nå vært basert på Kreftregisterets offshorekohort fra 1998, Norwegian Offshore Petroleum Worker cohort (NOPW), som inneholder yrkeshistorikk og livstilssfaktorer for om lag 28 tusen arbeidere ansatt mellom 1965 og 1998. Vi vet imidlertid lite om sykdomsforekomst for de som har jobbet offshore etter 1998. Derfor samarbeider vi nå med Kreftregisteret om etablering av en ny kohort med offshoreansatte som jobber eller har jobbet offshore siden 2000-tallet. Kohorten er basert på helikoptertransport til og fra plattformene og kalles derfor Heliportkohorten.

NOPW-kohorten fra 1998 og Heliportkohorten vil danne en kombinert offshorekohort som kobles til en rekke helseregistre for studier av sykdom, skader og dødelighet blant offshorearbeidere. 

Mål

Det overordnede målet er å etablere en historisk oversikt over norske offshorearbeidere, som kan gi oppdatert og pålitelig informasjon om eksponeringsrelatert sykdomsrisiko i petroleumsvirksomheten, fra pionertiden og frem til i dag. De tre arbeidspakkene er:

1) Bruke nylig innsamlede måledata om benzen og oljetåke/damp i petroleumsvirksomheten til å utvikle oppdaterte JEM-er for perioden 2000–2020. 

2) Gjennomføre en spørreskjemaundersøkelse i Heliport-kohorten, harmonisering av NOPW-kohorten og Heliport-kohorten, og kobling av NOPW-kohorten og Heliport-kohorten til helseregistre. 

3) Studier av dødelighet, sykelighet og skade etter yrkeseksponering og livsstilsfaktorer. 

Finansiering

Norges forskningsråd, Kreftforeningen

Samarbeidspartnere

  • Kreftregisteret
  • Universitetet i Bergen
  • Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)
  • Nasjonalt Traumeregister
  • Oslo universitetssykehus
  • National Cancer Institute (MD, USA)
  • Albert Einstein College of Medicine (NY, USA)
  • University of North Carolina at Chapel Hill (NC, USA)
  • Utrecht University (Netherlands)
  • Occupational Cancer Research Center (Toronto, Canada).

Brukerkontakt og referanse gruppe

Brukerne av forskningen er representert gjennom prosjektets referansegruppe som består av partene i arbeidslivet, og har representanter fra fagforeningene LO og SAFE, industrisammenslutningene Norsk Industri, Norges Rederiforbund, Offshore Norge og Havindustritilsynet.

 

 

Publisert 7. juni 2024 13:20 - Sist endret 10. juni 2024 10:06

Kontakt

Prosjektledere

Jo S. Stenehjem (PI)

Marit B. Veierød (Co-PI)

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere