Disputas: Veslemøy Rolseth

Cand.scient Veslemøy Rolseth ved Fakultetsdivisjon Rikshospitalet vil forsvare sin avhandling for graden dr.philos. (doctor philosophiae): DNA glycosylases initiating repair of oxidative DNA lesions in mammalian cells

Bedømmelseskomité

Professor Tinna Ventrup Stevnsner, Molekylærbiologisk Institut, Det naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet
Postdoc Anne Simonsen, Avdeling for biokjemi, Rikshospitalet – Radiumhospitalet HF
Professor Frode Vartdal, Fakultetsdivisjon Rikshospitalet, Universitetet i Oslo

Leder av disputas:  Professor Jon Storm-Mathisen, Institutt for Medisinske Basalfag, Avdeling for anatomi

Veileder:  Magnar Bjørås, Institutt for klinisk biokjemi

Sammendrag

I denne avhandlingen har Veslemøy Rolseth karakterisert proteiner som reparerer oksidative skader på arvestoffet (DNA) og kartlagt hvor disse befinner seg inne i celler og i ulike områder av hjernen. Arbeidet viser også at DNA reparasjon har betydning for hvor sensitive nerveceller er for hjerneslag (ischemi).
Oksidative skader på DNA er vist å være involvert i utvikling av både kreft og neurodegenerative sykdommer, som hjerneslag. Cellene i kroppen har derfor utviklet mekanismer for å reparere skadet DNA som dermed hindrer utvikling av disse sykdommene. Baseutkuttingsreparasjon er den viktigste måten å fjerne oksidative skader på DNA. I denne prosessen er DNA glykosylaser nøkkelkomponenter. Veslemøy Rolseth og hennes medarbeidere har i denne avhandlingen karakterisert to tidligere ukjente DNA glykosylaser, NEIL1 og NEIL3. De har også funnet at en variant av DNA glykosylasen OGG1 har defekt lokalisering inne i celler, og at dette kan være grunnen til økt kreftrisiko hos mennesker med denne varianten av proteinet. Videre har de studert DNA glykosylasene i hjernen og funnet at disse er svært utbredt i dette organet, men at de ulike DNA glykosylasene har forskjellig nivå i ulike deler av hjernen. Dessuten reguleres nivået i hjernen ved aldring.
Hjerneslag fører til tap av nerveceller i bestemte deler av hjernen, og avhandlingen viser at disse cellene har mindre DNA reparasjonskapasitet enn andre mer resistente nerveceller.

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Bjørnar Hjulstad.

Publisert 20. sep. 2007 13:57 - Sist endret 20. sep. 2007 14:31