Disputas: Jan-Ragnar Haugstvedt

Cand.med. Jan-Ragnar Haugstvedt ved Fakultetsdivisjon Rikshospitalet vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Analysis of the stability of the distal radio-ulnar joint

Bedømmelseskomité

Associate professor Ann Nachemson, Dept of Hand Surgery
Professor Peter Augat, Berufgenossenschaftliche Unfallklinik Murnau, Tyskland
Professor Inger Holm, Klinikk for klinisk service, Rikshospitalet, Oslo

Leder av disputas:  Førsteammanuensis Stein-Erik Utvåg, Ortopedisk avdeling, Ahu

Veileder:  Professor Olav Reikerås, Ortopedisk avdeling, Rikshospitalet

Sammendrag

Simulator for testing av håndleddsskader
Lege Jan-Ragnar Haugstvedt ved Rikshospitalet.har i samarbeid med Mayo Clinic utviklet en simulator for testing av stabilitet i håndleddet.
Brudd i håndleddet gir ofte komplikasjoner på grunn av feilstilling av skjelettet eller skader på leddbånd. Mange pasienter klager over smerter på lillefingersiden av håndleddet; de kan løfte en bærepose rett opp, men skal de holde en stekepanne eller vri om et dørhåndtak, en kombinasjon av belastning og rotasjon, så opplever de smerter, at noe ”hopper”, at håndleddet er ustabilt. Mekanismene bak disse plagene har vært vanskelig å forstå.

I sin avhandling Analysis of the stability of the Distal Radio-Ulnar Joint har Jan-Ragnar Haugstvedt sammen med medarbeidere fra Mayo Clinic vist betydningen av de ulike leddbåndene mellom nedre ende av albueben og spoleben. I en egen studie har man påvist kraften i ulike underarmsmuskler ved rotasjon av underarmen, disse resultatene ble senere brukt som informasjon i konstruksjonen av en PC-styrt simulator hvor underarmen ble belastet og rotert etter styrte forutsetninger. I et tilsvarende forsøksoppsett viste man at forsøkspersoner genererte tilnærmet samme kraft ved ulike posisjoner av underarmen som man fikk ved bruk av håndleddssimulatoren.

Simulatoren ble brukt til testing av ulike leddbånd mellom nedre ende av underarmsknoklene. Resultatene viste at uten motstand var det ingen forskjell mellom leddbåndenes betydning for stabiliteten, mens tillegg av kraft som virket med eller mot rotasjonen gjorde at man fant forskjeller. Resultatene hjelper kirurgen å forstå hvorledes ulike leddbåndsskader skal behandles eller leddbånd rekonstrueres.

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Elisabeth Kolflaath Semprini.

Publisert 27. feb. 2008 09:07 - Sist endret 27. feb. 2008 09:15