Bedømmelseskomité
1. opponent: Professor George Papadopoulos, Lab. of Biochemistry and Biophysics, Epirus Institute of Technology, Arta, Hellas
2. opponent: Professor Stefan Stevanovic, Institute for Cell Biology, Department of Immunology, University of Tübingen, Tyskland
3. medlem av bedømmelseskomitéen: Professor Elsa Lundanes, Kjemisk institutt, UiO
Leder av disputas: Professor Erik Dissen, Institutt for medisinske basalfag, UiO
Veileder: Professor Ludvig M. Sollid, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo
Sammendrag
Cøliaki er en av flere autoimmun sykdommer der en viktig bestanddel av vårt immunsystem ved en feiltagelse utløser en unormal immunreaksjon. Hos de fleste cøliakere er denne komponenten, HLA-DQ2.5, et av mange forskjellige overflate proteiner på antigenpresenterende celler. Hos friske presenterer HLA molekyler deler av kroppsfremmede proteiner til T-celler, og aktiverer en immunrespons mot for eksempel bakterier i kroppen. Hos cøliakere aktiveres en unormal immunrespons mot peptider fra gluten i hvete og liknende proteiner fra bygg og rygg. Dette er årsaken til en kronisk betennelse i tynntarmen hos cøliakere. Vi jobber med å stoppe denne skadelige reaksjon ved å blokkere binding til HLA-DQ2.5. Etter intensiv forskning vet vi mye om dette molekylet, og tidligere forsøk i reagensglass har vist oss at dette konseptet er en mulig måte å behandle cøliaki og muligens andre HLA-DQ2.5 assosierte sykdommer. Det har imidlertid vist seg at de peptidblokkere som har blitt laget og testet de siste årene ikke er effektive nok. Peptidene må optimaliseres for å binde enda sterkere til HLA-DQ2.5. I mitt doktorgradsprosjekt har jeg undersøkt høyaffinitetsbinding til dette molekylet, og utviklet en ny metode som gjør det mulig å lete etter peptider som er mer effektive. Metoden bruker den vannløslige delen av HLA-DQ2.5 til å fiske i store peptidbiblioteker med mange tusen syntetiske sekvenser etter de med høyest affinitet. Ved å kombinere naturlige aminosyrer har vi laget små peptider som binder 50 ganger sterkere til HLA-DQ2.5 enn det sterkeste antigen fra gluten. Med den nye metoden er det nå også mulig å undersøke om modifiserte aminosyrer kan brukes til å forsterke effekten ytterligere.
Kontaktperson
For mer informasjon, kontakt Elisabeth Kolflaath Semprini.