Disputas: Inger Kristine Holtermann Ariansen

Cand.med. Inger Kristine Holtermann Ariansen ved Institutt for klinisk medisin vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (Philosophiae doctor): Impact of permanent atrial fibrillation on 75-year-olds. A cross-sectional study of quality of life, exercise capacity, lung function and heart rate in a general population.

Bedømmelseskomité

1. opponent: Professor Mårten Rosenqvist,Karolinska Institutet, Sverige        

2. opponent: Professor Maja-Lisa Løchen, Universitetet i Tromsø, Norge

3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor Pål Smith, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

Leder av disputas

Professor Torgeir Bruun Wyller, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

Veileder

Professor Knut Gjesdal, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Livskvalitet ved permanent atrieflimmer

Atrieflimmer er et økende helseproblem hos eldre. I dag vet vi for lite om hva som begrenser funksjon og livskvalitet hos pasienter med permanent atrieflimmer. Lege og forsker Inger Ariansen fant at pasienter med permanent atrieflimmer hadde redusert fysisk yteevne sammenlignet med en kontrollgruppe med normal hjerterytme, men de hadde bevart sin mentale livskvalitet.

Asker og Bærum atrieflimmerundersøkelse tilbød alle 75 åringer i kommunene en EKG- undersøkelse. 27 pasienter med permanent atrieflimmer og 71  kontrollpersoner med normal hjerterytme deltok deretter med utvidet testing av hjerte- og lungefunksjonen og en omfattende livskvalitetsbedømmelse ved Oslo Universitetssykehus Ullevål. 

I sin avhandling Impact of permanent atrial fibrillation on 75-year-olds  har Inger Ariansen og hennes medarbeidere vist  at eldre pasienter med permanent atrieflimmer hadde redusert arbeidskapasitet og fysisk livskvalitet, også når man tok høyde for ledsagende sykelighet. Strengt kontrollert hjerterytme så ikke ut til å ha betydning for livskvalitet eller arbeidskapasitet. Atrieflimmerpasientene hadde noe dårligere lungefunksjon, men dette hadde ikke betydning for deres opplevelse av tungpust.  Angst og depresjon utgjorde ikke et helseproblem hos atrieflimmerpasientene, på tross av at de var mer fysiske begrenset og hadde flere tilleggsykdommer. Det er tvilsomt om atrieflimmerpasienter flest får det bedre ved å bruke medisiner som bremser pulsen mye.  Studien viser at eldre med permanent atrieflimmer er fysisk  begrenset, men at de ikke har det så ille mentalt. Dette kan ha konsekvenser for hvor mye man skal streve for å holde eldre atrieflimmerpasienter i normal hjerterytme. Gjentatte forsøk på å få tilbake normal hjerterytme kan ofte være mer plagsomt for pasientene enn å akseptere å ha sin atrieflimmer. 

Publisert 22. nov. 2011 07:38 - Sist endret 10. nov. 2014 13:36