Disputas: Ole Marius Ekeberg

Cand.med. Ole Marius Ekeberg ved Institutt for klinisk medisin vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Rotator cuff disease; aspects concerning injection treatment, outcome assessment and short-term prognosis.

Bedømmelseskomité

  1. opponent: Professor Johan Hviid Andersen, Arbejdsmedicinsk Klinikk, Herning, Danmark
  2. opponent: Førsteamanuensis Hanne Dagfinrud, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo
  3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor Johan Stanghelle, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo 

Leder av disputas

Professor Jan Erik Madsen, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Veileder

Professor Erik Bautz-Holter, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Skuldersmerter er vanlig forekommende i befolkningen og plager relatert til bløtvevsstrukturer som sene og slimpose (bursa) antas å være den vanligste årsaken til skuldersmerter. Lege og forsker Ole Marius Ekeberg med medarbeidere har studert effekten av lokal og systemisk kortisoninjeksjon ved denne type skuldersmerter. Ekebergs resultater tyder på at nøyaktig plassering av kortisoninjeksjonen i den subacromiale bursa ikke er av avgjørende betydning for behandlingseffekten.  I tillegg viser resultatene at faktorer som å være sykmeldt, bruke smertestillende medisiner regelmessig, rapportere høy grad av smerte og dårlig skulderfunksjon og tidligere episoder med skuldersmerter påvirker resultatene av injeksjonsbehandling negativt. Strukturelle forandringer registrert ved rutine billedundersøkelse (MR/UL) påvirket ikke resultatet av behandlingen.  

Det er utfordringer knyttet til både diagnostikk og metoder for vurderingen av effekt av behandling i denne pasientgruppen. I sin avhandling ”Rotator cuff disease; aspects concerning injection treatment, outcome assessment and short term prognosis” inkluderte Ekeberg pasienter med skuldersmerter på bakgrunn av kliniske kriterier og tester og dokumenterte måleegenskaper til nye målemetoder brukt i denne pasientgruppen. Resultatene gir økt kunnskap om hvordan man tolker endring i skuldersmerte og funksjon ved skuldersmerter.

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Natalia Andronova

Publisert 13. jan. 2012 12:37