Disputas: Stina Gregersen

Cand.med. Stina Gregersen ved Institutt for klinisk medisin vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Pulmonary complications and immunological factors in common variable immunodeficiency

 

Bedømmelseskomité

1. opponent: Docent Gerdt Riise, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, Sverige

2. opponent: Professor Tore G. Abrahamsen, Kvinne- og barneklinikken, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

3. medlem av bedømmelseskomitéen: Professor Karin C. Lødrup Carlsen, Kvinne- og barneklinikken, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

Disputasleder

Professor Ulf Kongsgaard, Akuttklinikken, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Veileder

Professor Johny Kongerud, Hjerte-, lunge- karklinikken, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Spesialist i lungemedisin Stina Gregersen har studert komplikasjoner i lungene hos en gruppe norske, voksne, pasienter med sykdommen common variable immunodeficiency (CVID). 

Mangel på antistoffer (immunglobuliner) gir hos CVID pasienter redusert immunforsvar og gjentatte bakterielle infeksjoner, spesielt i lungene. Mange av pasientene plages også med hoste, slim og tung pust. Hvilke komplikasjoner som oppstår i lungene, og hvilke kliniske og immunologisk faktorer som bidrar til dette, er dårlig kartlagt.

I sin avhandling Pulmonary complications and immunological factors in common variable immunodeficiency har Stina Gregersen og hennes medarbeidere funnet forandringer på computertomografi (CT) av lungene hos nesten alle de 64 CVID pasientene som ble studert. Flere mål for lungekapasitet var også lavere enn forventet. Videre fant hun at lungekapasiteten og funn på CT bildene ble forverret over en periode på fire år, til tross for at pasientene hadde fått behandling med immunglobuliner for å redusere antallet infeksjoner. 

I tillegg til lave immunglobuliner har disse pasientene også andre defekter i sitt immunforsvar, som Gregersen har påvist å kunne forverre lungeskade. I bronkialskyllevæske samlet fra lungene hos 19 av pasientene, fant hun for eksempel at det økte nivået av T-dreperceller i forhold til T-hjelperceller, som tidligere er sett i blod hos CVID pasienter, også gjenfinnes i lungene. Pasientene med flere T-dreperceller enn hjelperceller hadde lavere lungekapasitet enn de med flere hjelperceller enn dreperceller. T-dreperceller kan ha bidratt til denne utviklingen ved økt inflammasjon og skade av eget vev. 

Avhandlingen viser at behandlingen av denne gruppen CVID pasienter med immunglobuliner i adekvat dose ikke forhindret forverring av lungekomplikasjoner, og at andre immunologiske faktorer enn lave nivåer av immunglobuliner, også kan bidra til skade på lungene.
 

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Elisabeth Kolflaath Semprini

Publisert 9. feb. 2012 14:51 - Sist endret 13. feb. 2012 09:49