Disputas: Ole Audun Werner Haabeth

M.Sc. Ole Audun Werner Haabeth ved Institutt for klinisk medisin vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Inflammation driven by tumor-specific Th1 cells protects against cancer.

Tid og sted for prøveforelesning

Se prøveforelesning

Bedømmelseskomité

1. opponent: Professor Olivier Lantz, Institut Curie, Paris, Frankrike
2. opponent: Førsteamanuensis Thorbald van Hall, Leiden University Medical Center, Leiden, Nederland
3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor Johanna Olweus, Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Leder av disputas

Professor Karl-Johan Malmberg, Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Hovedveileder

Professor Bjarne Bogen, Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Betennelsesreaksjoner kan beskytte mot kreft: Doktorgradskandidat Ole Audun Werner Haabeth og medarbeidere har oppdaget at en betennelsesreaksjon kan beskytte mot kreftutvikling.
40 % av den norske befolkning vil utvikle kreft i løpet av livet. I tillegg står kreft for 10–15 % av dødsfall på verdensbasis. Behovet nye og bedre terapier mot kreft er stort og i den sammenheng er målrettede strategier basert på ideen om å utnytte immunforsvaret til å bekjempe kreftceller, spesielt attraktive. Et immunologisk angrep mot kreft vil optimalt kunne kurere en pågående sykdom, ha få bivirkninger og gi en livslang beskyttelse mot den samme typen kreftceller.  
I sin avhandling ”Inflammation driven by tumor-specific Th1 cells protects against cancer” har Ole Audun Werner Haabeth og hans medarbeidere studert hvordan de ulike bestanddelene i immunforsvaret kommuniserer for å kunne angripe kreftceller. Deres funn bidrar blant annet til å endre den rådende oppfatningen om sammenhengen mellom betennelse og kreft. Tidligere har man trodd at betennelser utelukkende er kreftfremmende, men doktorgradsarbeidet til Haabeth viser nå at noen typer betennelse faktisk er kreftbekjempende.
Arbeidet beskriver i detalj hvordan ulike komponenter av immunforsvaret kommuniserer og arbeider sammen for å drepe kreftceller og hindre kreftcellens ukontrollerte vekst. I så måte gir avhandlingen verdifull kunnskap som kan danne grunnlag for utvikling av nye behandlingsmetoder mot kreft.  

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Johan Martin Hindrum

 

Publisert 22. mars 2013 12:32 - Sist endret 9. apr. 2013 13:55