English version of this page

Evaluering av tiltak innen rus og avhengighet

Forskergruppen benytter systematisk og variert forskningsmetodologi for å gi ny informasjon som er essensiell for politikkutforming med formål om å forbedre folkehelsen.

Om gruppen

Denn forskergruppen ved SERAF fokuserer hovedsakelig på evalueringen av nye (eller etablerte) intervensjoner og behandlinger innen rusmiddel- og avhengighetsfeltet i Norge.

Som sådan har den et fokus mot helsetjenesteforskning generelt, men med spesiell vekt på nylig introduserte intervensjoner, retningslinjer eller behandlingsmetoder og deres bruk i den ordinære helsetjenesten.

Når en ny retningslinje eller intervensjon introduseres, er det en unik mulighet til å lære av prosessen, og om intensjonene følges av tiltenkte resultater.

Vår evalueringsforskning undersøker hvordan en ny retningslinje eller intervensjon har blitt implementert og dens effekter. SERAF oppfordrer beslutningstakere til å benytte seg av muligheten til å lære av enhver ny innføring av retningslinjer eller praksis innen rusmiddel- og avhengighetsfeltet.

Derfor er evalueringsforskning en nødvendig innsats som bør inkluderes for å utvikle forbedrede helsetjenester for fremtiden.

Dette sikrer at alle intervensjoner har muligheter for implementerings-, prosess-, resultat- og effektevaluering.

Forskegruppen er et tverrfaglig team av forskere og doktorgradsstudenter etablert for å evaluere prosjekter og programmer knyttet til ulike aspekter av rusmiddel- og avhengighetsforskning.

Gruppen bruker ulike metodologier som er relevante for de ulike prosjektene.

Selv innenfor prosjekter blir det ofte benyttet en tilnærming med blandede metoder, inkludert kvalitative, kvantitative og registerdatakilder.

I tillegg blir mange datainnsamlingsprosesser strømlinjeformet for å utelukkende bruke elektronisk datainnsamling for å tillate raske vurderinger. Ferdigheter og erfaring innen:

  • Utvikling av spørreskjemaer
  • Kobling av registerdata
  • E-læring
  • Oppsummeringer av evidens
  • Utvikling av pensum for opplæring av ansatte

Prosjekter

I tillegg til publisering i fagfellevurderte akademiske tidsskrifter, er gruppen involvert i den årlige statusrapporten for LAR, en rapport utført på vegne av Helsedirektoratet.

Rapporten inkluderer resultater fra spørreundersøkelser blant LAR -pasienter som mottar behandling, samt dødsfallsdata.

Forskergruppen utarbeider også sammendragsrapporter av evidens, som gir en evaluering av oppdatert eksisterende litteratur for å informere spesifikke retningslinjer.

Samarbeid

Gruppen samarbeider med nasjonale og internasjonale prosjekter på tvers av flere disipliner.

Resultatene fra gruppens forskning har en praktisk orientering, med mål om å direkte informere relevante lokale og nasjonale beslutningsprosesser gjennom empirisk tilbakemelding.

Publisert 25. sep. 2023 13:53 - Sist endret 25. sep. 2023 13:54

Kontakt

Gruppeleder

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere