Prosjekter

Her finner du en oversikt over forskergruppens pågående prosjekter.

Trening hos pasienter med lamin A / C genotyperelatert kardiomyopati

Lamin A/C-utvidet kardiomyopati er en autosomal dominerende arvelig sykdom med et høyt sykdomsgjennombrudd. Det er indikasjoner på at konkurranseidretter er relatert til skadelige bivirkninger hos pasienter med lamin A/C-genotype, men bevisene er sparsomme og effekten av fritidsøvelser er ukjent.

Vi undersøkte sammenhengen mellom treningstimer utført i livstiden, hjertefunksjon og arytmier hos pasienter med lamin A/C-genotype.

Prosjektleder: K.H. Haugaa

Sene bivirkninger ved kreftbehandling

Kreftoverlevelse har økt i flere tiår, men behandlingene er ofte kardiotoksiske. Vi undersøker de sene bivirkningene av kreftmedisiner og -behandlinger, som strålebehandling, mot hjertesykdom og helse.

Aktuelle prosjekter inkluderer studier av Cisplatin-indusert kardiotoksisitet hos overlevende etter testikkelkreft, og multisenterstudien om kardiotoksisitet i moderne behandlingsregimer for Hodgkins lymfom.

Prosjektleder: S.I. Sarvari

Risikostratifisering hos pasienter som er korrigert for Fallots tretade: en omfattende hjertebehandlingsstudie

Fallots tretade er en av de vanligste medfødte hjertesykdommene. Den viktigste dødsårsaken hos opererte pasienter er plutselig hjertedød, som i mange tilfeller representerer den første presentasjonen av en arytmi.

Vi tar sikte på å bidra til forbedring av risikostratifisering i Fallots tetrade-pasienter ved å identifisere underpopulasjonen av pasienter som har høyere risiko for plutselig hjertedød, arytmier og hjertesvikt.

Prosjektleder: M. E. Estensen

Sykdomsprogresjon hos proband og mutasjonspositive familiemedlemmer med arytmogen kardiomyopati

Arytmogen kardiomyopati (AC) er en arvelig kardiomyopati hvor det generelt er kjent at probander lider av mer alvorlig sykdom enn familiemedlemmer der de ble evaluert først.

Vi tok sikte på å beskrive sykdomsinntrenging hos familiemedlemmer ved genetisk diagnose, sammenligne sykdomsprogresjon mellom probander og familiemedlemmer og også å vurdere effekten av strukturell sykdomsprogresjon på arytmiske utfall hos AC-pasienter og mutasjonspositive familiemedlemmer.

Prosjektleder: K.H.Haugaa

Hjerte og bildebehandling ved Brugada syndrom

Brugada syndrom er en genetisk primær arytmi lidelse med høy risiko for plutselig død. Selv om det tidligere er beskrevet som en rent elektrisk forstyrrelse, ser subtile strukturelle og funksjonelle avvik ut til å være til stede. Vi undersøker derfor rollen til ekkokardiografi som et verktøy for risikostratifisering i Brugada syndrom.

Prosjektleder: K.H. Haugaa

Kardial resynkroniseringsterapi - Akutte responsparametere

Pasienter med systolisk hjertesvikt og forlenget QRS-bredde på elektrokardiogrammet er kvalifisert for kardial resynkroniseringsterapi (CRT). Klinisk respons på denne behandlingen er imidlertid svært varierende, og en tredjedel av pasientene opplever ingen fordel i det hele tatt.

Målet med denne studien var å vurdere nye elektro-mekaniske markører for akutt hemodynamisk respons under CRT-implantasjon for å øke prediksjon av CRT-respons.

Prosjektleder: E. Kongsgård

Risiko for livstruende ventrikkelarytmier hos utøvere innen toppidrett

Utholdenhetsidrettsutøvere tåler ekstreme doser av hjertestress, og regnes blant de mest sunne individer i samfunnet vårt. Derfor er det tragisk når en idrettsutøver lider uventet plutselig hjertedød. Avansert hjertescanning og elektrokardiografi kan identifisere individer med risiko for slike hendelser.

Målet med dette prosjektet er å beskrive fenotypene til idrettsutøvere med komplekse ventrikulære arytmier, sammenligne dem med sunne idrettsutøvere og å vurdere kandidatprediktorene i et eget utvalg for å få kunnskap om risikostratifisering av utøvere i toppidretten.

Prosjektleder: K.H.Haugaa

Utbredelse av systolisk og diastolisk dysfunksjon hos pasienter med akutt hjerteinfarkt og implikasjoner for prognose

Diastolisk dysfunksjon er et resultat av redusert avslapping av venstre ventrikkel, ofte kombinert med økt stivhet og / eller reduserte gjenopprettingskrefter. Pasienter med tegn på diastolisk dysfunksjon har økt risiko for alvorlige kardiovaskulære bivirkninger etter akutt hjerteinfarkt (AMI).

Vi vil evaluere tilstedeværelsen av systolisk og diastolisk dysfunksjon etter AMI, og undersøke om dette har prognostiske implikasjoner.

Prosjektleder: T. Edvardsen

Effekt av graviditet på manifestasjon av sykdommer hos pasienter med Lamin A/C-kardiomyopati

Lamin A/C (LMNA) kardiomyopati er en hjertegenetisk sykdom som er preget av ventrikkeldilatasjon med redusert hjertefunksjon og tidlig utbrudd av ondartet ventrikkelarytmi i ung alder.

Vi undersøker forholdet mellom graviditet og hjertemorfologi, funksjon og forekomst av ventrikkelarytmier hos LMNA-pasienter.

Prosjektleder: K.H.Haugaa

Elektromekaniske presays of Sudden Cardiac Death in the Young: integrering av avbildning, modellering og genetikk for stratifisering av pasienter

Hos unge (<40 år) er plutselig hjertedød (SCD) ofte den første manifestasjonen av en genetisk hjertesykdom som forårsaker dødelige arytmier.

EMPATHY-prosjektet har som mål å avdekke de komplekse pro-arytmiske elektromekaniske interaksjonene i de tilsynelatende sunne, men likevel sårbare vertene av genetiske hjertesykdommer ved å kombinere tre forskjellige, komplementære vitenskapelige felt: klinisk hjertebehandling (OSLO), genetikk og cellulær elektrofysiologi (MILAN ), og datamodellering i multi-skala (MAASTRICHT).

Prosjektleder: K.H. Haugaa

Forbedring av ekkokardiografisk risikoforutsigelse ved arytmogen kardiomyopati

Arytmogen kardiomyopati er en genetisk sykdom, som påvirker hjertet og forårsaker potensielt dødelige arytmier. For å forbedre ekkokardiografisk risikoforutsigelse hos pasienter med denne relativt sjeldne sykdommen, kombinerer vi data og ekspertise fra to av de største pasientkohortene i Europa: Oslo-kohorten og Utrecht-kohorten fra Nederland.

Prosjektleder: K.H. Haugaa

Utvikling av ny ultralydsteknologi og ultralydsmetoder

Pål Brekkes forskning fokuserer på utvikling av ny ultralydsteknologi og nye ultralydsmetoder. Brekke er også ansatt på deltid i det NFR-finansierte BigMed-prosjektet, der det analyseres store datamengder for å forbedre forutsigbarhet og forebygging i forbindelse med plutselig hjertedød.

Brekke veileder en medisinstudent på forskerlinjen, Magnus Rogstadkjernet, i hans prosjekt. I prosjektet skal det benyttes maskinlæringsverktøy for å automatisere aspekter ved ekkoanalyse.

 

 

Publisert 11. des. 2019 14:03 - Sist endret 11. des. 2019 14:03