Tematisk biobank

Tematisk biobank innenfor øsofagus- og ventrikkelcancer lagrer blod- og/eller vevsprøver fra pasienter som er operert for spiserørskreft eller kreft i magesekken.

Om biobanken

I 2013 opprettet gastrokirurgisk avdeling ved OUS Ullevål, i samarbeid med avdeling for molekylær onkologi, forskningsbiobanken Tematisk biobank innenfor øsofagus- og ventrikkelcancer.

Etter samtykke fra den enkelte pasient, lagrer vi blod- og/eller vevsprøver fra pasienter som er operert for spiserørskreft eller kreft i magesekken. Biobanken er i de senere årene blitt utvidet til å inkludere pasienter som opereres andre steder i landet, samt pasienter som har tatt prøver (biopsier) før operasjon evt behandlet uten operasjon (endoskopisk). 

Per 01.06.2024 inkluderer biobanken prøver fra ca. 600 pasienter operert for spiserørskreft og 400 pasienter operert for kreft i magesekken. 

Formålet

Hensikten med biobanken er å forske på ulike behandlingsalternativer og biomarkører (merkelapper for kreftrelaterte endringer) for spiserørskreft og kreft i magesekken.

Prosjektet er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og Oslo universitetssykehus HF er ansvarlig for prosjektet. 

Ferdigstilt arbeid

Vi har undersøkt forekomsten av bestemte biomarkører i kreftsvulster fra pasienter operert for spiserørskreft.

Les mer i artikkelen Targeted genetic and epigenetic profiling of esophageal adenocarcinomas and non-dysplastic Barrett’s esophagus. 

Pågående prosjekter

Per 1. juni 2024 brukes vevsprøvene aktivt i flere spennende prosjekter. 

Tidlig oppdagelse av spiserørskreft. 

Kan vi finne treffsikre biomarkører for å oppdage spiserørskreft tidlig, helst ved hjelp av en blodprøve?

Ved å oppdage spiserørskreft tidlig, vil kanskje flere kunne bli friske og kanskje unngår flere stor kirurgi? På jakt etter slike biomarkører har vi brukt storskala-analyser (Next-generation sequencing) til å kartlegge kreftspesifikke celleforandringer i vevsprøver fra pasientene.

Det langsiktige målet er å se om vi kan gjenfinne forandringene i vevsprøver også i blodet fra kreftpasientene. Kanskje kan en enkelt blodprøve i framtiden oppdage spiserørskreft i et tidlig stadium før pasienten får symptomer?

Forbehandling før operasjonen. 

Hovedandelen av pasienter som opereres for spiserørskreft mottar cellegift alene eller i kombinasjon med strålebehandling før operasjon.

Vi undersøker også hvordan denne «forbehandlingen» påvirker cellene. Ved å studere disse celleforandringene kan vi i framtiden kanskje «skreddersy» behandlingen for den enkelte pasient.

Kanskje ikke alle pasienter trenger forbehandling før kirurgi? Kanskje ikke alle trenger kirurgi? Vi håper også at disse celleforandringene kan si noe om prognosen til den enkelte pasient. 

Kontakt

Ønsker du mer informasjon om biobanken kan du kontakte vår forskningssykepleier Anne Rita.

 

Emneord: biobank, Kreftforskning, Mage og tarm, øsofagus
Publisert 21. juni 2024 12:13 - Sist endret 21. juni 2024 13:25