Engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse

Metakognitiv interpersonlig terapi i gruppe (MIT-G) for pasienter med engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse. En behandlingsstudie.

Bakgrunn

Engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse er den vanligste personlighetsforstyrrelsen i Norge. Lidelsen er kjennetegnet av mindreverdighetsfølelse, liten grad av følelsesbevissthet og frykt for kritikk og avvisning. Sosial isolasjon og langvarig funksjonsnedsettelse er vanlig. Få studier har undersøkt behandling spesifikt for denne pasientgruppen. Det er behov for å utvikle og teste behandling som retter seg mot de psykososiale utfordringene til pasienter med engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse.

Metakognitiv interpersonlig terapi i gruppe (MIT-G) er en manualbasert behandling som fokuserer på grunnleggende sosiale behov. Psykoedukasjon, deling av personlige eksempler, rollespill og gruppediskusjoner er sentrale elementer i behandlingsprogrammet.

I denne studien er hypotesen at gjennomføring av programmet vil være assosiert med forbedring av den psykiske helsetilstanden for pasienter med engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse.

Mål

Studien tar sikte på å undersøke om deltakelse i MIT-G er assosiert med bedring av psykisk helsestatus og funksjon i dagliglivet for denne pasientgruppen. Vi vil også sammenligne endringer i behandlingsgruppen med endringer i en tilsvarende gruppe pasienter som mottar «treatment as usual».

Metode

Vi benytter et kvantitativt forskningsdesign med repeterte målinger. Totalt 56 deltakere som oppfyller kriteriene for lidelsen er inkludert og har gjennomgått et strukturert MIT-G-program på fjorten gruppemøter.

Data ble samlet inn gjennom spørreskjemaer ved oppstart, avslutning og seks måneder etter at behandlingen var ferdig. Følgende måleinstrumenter ble benyttet: Patient Health Questionnaire (PHQ-9), Generalized Anxiety Disorder (GAD-7), Severity Indices of Personality Problems (SIPP-118), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) og Work and Social Adjustment Scale (WSAS). I tillegg ble deltakerne bedt om å fylle ut Group Questionnaire (GQ) i en individuell oppfølgingssamtale fire uker etter behandlingsstart og ved avslutning.

En kontrastgruppe fra Nettverk for personlighetsforstyrrelser vil bli benyttet for å sammenligne behandlingsresultater fra MIT-G-gruppen med resultater fra «treatment as usual».

Kontakt

Siri Omvik, Ph.D., Førsteamanuensis, Institutt for velferd og deltaking, Høgskolen på Vestlandet/ Kronstad DPS, Haukeland Universitetssykehus HF. E-post: siri.omvik@hvl.no eller siri.omvik@helse-bergen.no

Samarbeid

Studien gjennomføres ved Kronstad DPS, Haukeland universitetssykehus HF, og i samarbeid med Nettverk for personlighetsforstyrrelser, Oslo universitetssykehus.

Publisert 9. des. 2022 10:11 - Sist endret 20. juni 2023 09:06