Med fokus på mentalisering

Mentalisering – evaluering og betydning i behandling

Bakgrunn og formål

Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPF) er en lidelse preget av sterke følelsesmessige svingninger, høyt symptompress, selvdestruktiv atferd, identitetsproblemer og ustabile forhold til andre mennesker. Begrepet mentalisering viser til det å forstå egne og andres atferd som uttrykk for mentale tilstander (tanker, følelser, ønsker, drømmer). Svak eller ustabil mentaliseringsevne antas å bidra sterkt til emosjonelle og relasjonelle vansker. Mentaliseringsbasert terapi (MBT) er en anerkjent og evidensbasert behandling for pasienter med EUPF. Den har som mål å utvikle pasienters mentaliseringsevne.

Det første formålet med prosjektet er å undersøke hvordan mentaliseringsevne kan evalueres effektivt, reliabelt og valid i kliniske utvalg. Etter gjennomført datainnsamling er hovedformålet med prosjektet å undersøke forholdet mellom pasienters mentaliseringsevne og klinisk utbytte i MBT, hvordan mentaliseringsevnen utvikles gjennom behandling og hvordan interaksjonen mellom pasient og terapeut bidrar til behandlingsprosesser og utvikling.

Metode

Prosjektet er en prospektiv naturalistisk studie av pasienter med emosjonelt ustabile personlighetstrekk som behandles i et 3-årig MBT program. Før behandling gjennomgår pasientene en grundig evaluering som omfatter kartlegging av symptomer, relasjonelle vansker og personlighetsfungering, i tillegg til spesialintervjuer for vurdering av mentaliseringsevne. Pasientene følges opp med systematisk evaluering hver 6. mnd. underveis i behandlingen, samt videoopptak av terapitimer. Prosjektet inkluderer en oppfølgingsundersøkelse ca. tre mnd. etter avsluttet behandling, med ny evaluering av symptomer og repetering av spesialintervjuer for vurdering av mentaliseringsevne. Noen deltakere blir også invitert til å delta i et kvalitativt intervju om deres erfaringer med behandlingen. Prosjektet er godkjent av Regional Etisk Komité.

Forventet tidsplan

Inklusjon av pasienter fullført 2022
Datainnsamlingen fullført 2025

Prosjektet er fra 2022 grunnlag for et første PhD prosjekt som fokuserer på utvikling og evaluering av metoder for vurdering av mentaliseringsevne.

Samarbeid

Prosjektet er et samarbeid mellom

  • Personlighetspoliklinikken, Seksjon for personlighetspsykiatri og spesialiserte behandlinger, Oslo universitetssykehus
  • Seksjon for behandlingsforskning, Forsknings- og innovasjonsavdelingen, Oslo universitetssykehus
  • Enhet Voksenpsykiatri, Istitutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo
  • Internasjonal konsulent: Prof. Dr. Svenja Taubner, Director of the Institute of Psychosocial prevention, University of Heidelberg

Finansiering

Oslo universitetssykehus HF.

Kontakt

Prosjektleder og PhD hovedveileder: Theresa Wilberg
PhD kandidat: Dag Anders Ulvestad
Biveileder: Geir Pedersen
Klinisk enhet: Personlighetspoliklinikken, Seksjon for personlighetspsykiatri og spesialiserte behandlinger, Oslo universitetssykehus, Enhetsleder: Jane Fjermestad-Noll.
Forskningsgruppe: Personighetspsykiatri

Publikasjoner

  • Ulvestad, D. A., Johansen, M. S., Kvarstein, E. H., Pedersen, G., & Wilberg, T. (2022): A borderline focused Reflective Functioning measure – Interrater reliability of the Mentalization Breakdown Interview. Nordic Journal of Psychiatry, DOI: 10.1080/08039488.2022.2123040
Publisert 2. feb. 2022 19:27 - Sist endret 14. des. 2023 09:52