NorAMP Prosjektet - Junior

Den norske studien av Den alternative modellen for personlighetsforstyrrelser i DSM-5- Junior

Bakgrunn

De fleste klinikere og forskere er enige om at det er viktig å oppdage og behandle personlighetsforstyrrelser tidlig, fortrinnsvis i ungdomsårene. Dessverre har implementeringen av behandlingsprogrammer for ungdom med personlighetsforstyrrelser i klinisk praksis vært utfordrende, med noen få unntak. Dette kan delvis skyldes at det nåværende diagnostiske systemet antar at personlighetsforstyrrelser (PF) kan deles inn i ti separate kategorier, noe som har begrenset klinisk nytte og økt risiko for stigmatisering. Det er sannsynlig at et diagnostisk system som vektlegger alvorlighetsgraden av PF, vil fungere bedre i den kliniske hverdagen enn det tradisjonelle kategoriske systemet.

NorAMP-J prosjektet

Den norske studien om Den alternative DSM-5 modellen for personlighetsforstyrrelser – Junior (NorAMP-J) har som mål å undersøke den kliniske anvendbarheten av Den alternative DSM-5 modellen for personlighetsforstyrrelser (AMPD) hos ungdommer. Studien er designet med nøye omtanke for å gi innsikt i hvorvidt AMPD er egnet for bruk i ungdomspopulasjonen. Ved å inkludere en bred aldersgruppe og vurdere både klinisk anvendbarhet og psykometriske egenskaper, søker vi å gi en grundig forståelse av modellens effektivitet og pålitelighet i vurderingen av personlighetsforstyrrelser blant ungdommer.

Alvorlighetsgraden av personlighetsforstyrrelse blir kartlagt gjennom den første modulen av "Det strukturerte kliniske intervjuet for AMPD", tilpasset for ungdommer (SCID-5-AMPD-I-Junior). Intervjuet fokuserer på kjerneutfordringene hos pasienter med PF, som inkluderer problemer med selvfølelse / identitet, nedsatt evne til selvstyring, tendens til å misforstå andre og vanskeligheter i nære relasjoner. Områdene blir vurdert på en skala fra 0 (ingen personlighetsproblemer) til 4 (svært alvorlige personlighetsproblemer) gjennom "Skalaen for nivå av personlighetsfungering" (Level of Personality Functioning Scale – LPFS). Ugunstige personlighetstrekk blir evaluert gjennom den andre modulen av SCID-5-AMPD.

Alvorlighetsgrad av personlighetsforstyrrelse i henhold til ICD-11 vil også bli vurdert.

Gjennomføring

Prosjektet gjennomføres i tre faser. I den første fasen vil vi undersøke interrater reliabiliteten av SCID-5-AMPD-I-Junior gjennom et test-retest design (24 deltakere).

I den andre fasen vil vi kartlegge den kliniske anvendbarheten av AMPD både for pasienter og klinikere. Dette gjøres gjennom et "randomisert klinisk forsøk" der pasientene tilfeldig blir delt inn i to grupper, 50 pasienter i hver gruppe. Pasienter i den ene gruppen blir utredet i henhold til den tradisjonelle kategoriske modellen og pasienter i den andre gruppen i henhold til den alternative modellen. Etter utredningen fyller deltakerne ut et spørreskjema om opplevd klinisk nytte av utredningen. Pasientenes terapeuter fyller ut et tilsvarende spørreskjema etter å ha mottatt en utredningsrapport.

I den tredje fasen vil vi inkludere 132 flere pasienter som kun blir utredet i henhold til AMPD. Ved å inkludere totalt 250 pasienter har vi et grunnlag for å undersøke de psykometriske egenskapene til SCID-5-AMPD-I-Junior og andre aspekter ved validiteten av denne modellen

.

Finansiering

Prosjektet finansieres av Østfold sykehus (PhD midler til Ingvild Kalsnes Jørstad Aurebekk og biveileder Anette Fjeldstad) og Oslo universitetssykehus (prosjektleder Benjamin Hummelen). Det vil bli søkt forskningsmidler for å gjennomføre flere oppfølgingsstudier etter ca. 2, 5, 10 og 20 år.

Samarbeidspartnere

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med klinikere og forskere Oslo universitetssykehus og Østfold Sykehus, der flertallet av pasientene blir rekruttert fra. Planlagt oppstart av prosjektet er i februar 2024. Fra og med høsten 2024 vil Sørlandet sykehus og Universitet i Tromsø deltar også.

Internasjonale samarbeidspartnere

Donna Bender (USA), Andrew Skodol (USA), Carla Sharp (USA), Joost Hutsebaut (Nederland) og Laura Weekers (Nederland).

Kontakt

  • Prosjektleder: Benjamin Hummelen, spesialist i psykiatri, Seksjon for behandlingsforskning, Avdeling for forskning og innovasjon, Klinikk psykisk helse og avhengighet. E-post: uxbeum@ous-hf.no
  • Lokal prosjektkoordinator Østfold sykehus: Ingvild Kalsnes Jørstad Aurebekk, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Østfold sykehus. E-post: Ingvild.Aurebekk@so-hf.no
Publisert 7. des. 2022 09:44 - Sist endret 15. feb. 2024 14:37