Prosjekter

På denne siden finner du en oversikt over de ulike prosjektene forskergruppen er involvert i. 

Basisgrupper i psykiatri - studentenes erfaringer (BIPSE)

Bakgrunn og formål

Basisgruppene i psykiatri er en av de viktigste læringsarenaene for å utvikle gode kommunikasjonsferdigheter i møte med pasienter med psykiske lidelser og rusavhengighet.

Målet med denne studien er å finne ut hva medisinerstudentene ved det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo synes de lærer i basisgruppene. Dataene vil inngå i en studentoppgave ved medisin.

Studenter som nettopp har gjennomført Modul 5 bes om å delta i studien.

Metode

Deltakere i studien bes om å fylle ut et kort elektronisk spørreskjema om hva de synes de har lært i Basisgruppene.

Spørsmålene er direkte i overenstemmelse med målsetning for Basisgruppene. Deltakere skal ikke oppgi noen personlige data som alder, kjønn etc.

Prosjektet skal avsluttes 15.01.2021.

Gruppepsykoterapi for voksne med ADD/ADHD

Gruppepsykoterapi for voksne med ADD/ ADHD vil være et åpent utforskende forum hvor deltakerne gjennom utveksling med likesinnede kan komme til en bedre forståelse av egne relasjonelle og følelsesmessige utfordringer og utvikle bedret selvfølelse og relasjonell fungering. 

En manual (Lorentzen, 2013) for korttids gruppepsykoterapi til voksne med lettere til moderate psykiske og relasjonelle vansker, har vist dokumentert effekt (Bakali og koll., 2013; Fjeldstad og koll., 2017). Dette er en pilotstudie for å kartlegge om manualen også er egnet for voksne med diagnostisert ADD/ADHD eller i behov av tilpasning for å oppnå ventet resultat.

Målgruppen er personer i aldersgruppen 23-39 med ADD eller ADHD og opplevde vansker i relasjon til andre. 

Terapautene i studien er psykologspesialist og PhD Hanne-Sofie Johnsen Dahl og psykiater Christian Hjort, begge gruppeanalytikere.

Psykologisk helse blant psykoterapeuter: En tverrkulturell undersøkelse

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og Doctoral School of Social Sciences ved Universitetet i Warszawa, Polen.

Doktorgradsprosjektet undersøker psykisk helse (utbrenthet og sekundære traumatiske stresssymptomer) og subjektiv trivsel (livstilfredshet og den positive og negativ påvirkning) hos psykoterapeuter i 6 europeiske land.

Spesielt ønsker prosjektet å identifisere korrelasjoner mellom psykisk helse og trivsel hos psykoterapeutene og den enkeltes følelse av mestring og sosial støtte. Det kontrolleres for mulige sosiodemografiske og arbeidsrelaterte kovariater.

Dette prosjektet tar utgangspunkt i Maslachs flerdimensjonale modell for utbrenthet (2001).

I-PDT versus I-CBT for depressed adolescents 

Prosjektet får støtte fra Kavlifondet til å forske på nettbasert psykologisk behandling for ungdommer som lider av depresjon.

Det skal gi kunnskap om hvorvidt nettbasert psykodynamisk terapi og nettbasert kognitiv atferdsterapi kan redusere depressive symptomer hos ungdom i alderen 15-18 år, og hvilken av de to behandlingene som er mest effektiv.

Du kan lese mer om prosjektet på Kavlifondets egen nettside. 

Terapeututvikling: Norsk studie av terapeututvikling (NORTUT) - en longitudinell studie 

Studiens hensikt er å undersøke hvordan terapeuter utvikler seg i løpet av psykoterapiutdanning og i tiden etterpå. 

Studien ledes av professor Randi Ulberg, i samarbeid med terapiinstituttene. Dataene vil inngå i forskerlinjeprosjekt ved Det medisinsk fakultet, hovedoppgaver ved Psykologisk institutt og i doktorgradsarbeid.

Du kan lese mer om studien på NORTUTs egen prosjektside.

Første eksperimentelle studie av overføringsarbeid - for ungdommer (FEST-IT) 

FEST-IT er en studie av effekt av psykoterapi for ungdom med depresjon.

Studien er den første av sitt slag i Norden og et samarbeidsprosjekt mellom UiO og Sykehuset i Vestfold.

Les mer om studien på FEST-ITs egen prosjektside. 

Publisert 22. okt. 2020 09:44 - Sist endret 29. juni 2023 11:32